wybierz kategorie wiadomości
Alicja Majewska: – Dlaczego pomagam? Bo tak trzeba
11.01.2018
– Jeśli moja popularność może pomóc w czynieniu dobra, to oczywiste, że ją do tego wykorzystuję – mówi Alicja Majewska, tegoroczna gwiazda Koncertu Noworocznego na UPWr.
Lekarze weterynarii z UPWr z nagrodą EuroSymbol 2017
05.01.2018
Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr – z kategorią A w ocenie parametrycznej – oraz Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych z nagrodą EuroSymbol 2017.
Prof. Monkiewicz: – Jestem ciekawy. Wszystkiego
03.01.2018
Prof. Jerzy Monkiewicz o swojej miłości do psów i Pawłowic, podróżach po świecie i wspinaczkach po górach, o tym, jak o mały włos nie znalazł się na wojnie.
Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków
21.12.2017
O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.
Cukiernik w roli architekta
15.12.2017
Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.
Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza
13.11.2017
Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
Absolwenci polsko-chińskich studiów z architektury krajobrazu
07.07.2017
W Changshy w Chinach odbyły się obrony prac magisterskich studentów specjalności Chinese and Polish traditions in shaping of the landscape na architekturze krajobrazu. Na wręczenie dyplomów pojechali rektor Tadeusz Trziszka i prorektor Józef Sowiński.
Czy biotechnologia uratuje świat?
19.06.2017
Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.
Siedmioro wspaniałych
30.05.2017
Warunków było kilka: nie mogli mieć więcej niż 30 lat i musieli być ambitni. Liczyły się też pomysły badawcze, innowacyjność i interdyscyplinarność, a do wygrania było 60 tys. zł na staże naukowe i badania. Pierwszy konkurs „Innowacyjny Doktorat” został rozstrzygnięty.
Pożegnaliśmy profesor Dziubę
29.05.2017
Była dociekliwa, otwarta na młodych, wciąż szukająca odpowiedzi na naukowe zagadki. Kochała podróże i chętnie dzieliła się zdobytymi podczas nich doświadczeniami. Pożegnaliśmy profesor Ewelinę Dziubę.
Rusza Akademia Dobrego Piwa
17.05.2017
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.
Żegnamy prof. Stanisława Przestalskiego
28.04.2017
Był wybitnym naukowcem cenionym w kraju i za granicą, doktorem honoris causa Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Zmarł w wieku 90 lat.
Nowo mianowany profesor Mirosław Anioł – żyję pracą
26.04.2017
Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.
Zmarł prof. Eugeniusz Kołota – był prawdziwym autorytetem
05.04.2017
Dwa lata temu świętował jubileusz 50-lecia pracy naukowej i dydaktycznej, a w dowód uznania został honorowym członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych. Pożegnaliśmy prof. Eugeniusza Kołotę, który zmarł po krótkiej chorobie.
Być jak Maria Curie-Skłodowska?
08.03.2017
Była pierwszą Polką i pierwszą kobietą w ogóle, którą doceniono Nagrodą Nobla – i to dwukrotnie (choć po raz pierwszy razem z mężem Piotrem). Czy dzisiaj kobietom w nauce jest łatwiej?
Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie!
02.03.2017
Prof. Monika Bronkowska z Wydziału Nauk o Żywności wyjaśnia, czy warto pościć i czym się różni post od głodówki.
Trzeba badać to, co użyteczne dla ludzi
02.02.2017
Pisał wiersze, chciał zostać sprawozdawcą sportowym, ale ostatecznie wybrał naukę. Chemik, autor największej liczby patentów na UPWr, prof. Czesław Wawrzeńczyk świętował jubileusz 50-lecia pracy.
Komercjalizacja bez tajemnic
19.01.2017
Dr Bartosz Greczner z Działu Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji UPWr o komercjalizacji wynalazków i najważniejszych związanych z tym problemach.
Pożegnaliśmy prof. Zofię Jasińską
19.01.2017
Nazywano ją Żelazną Damą uprawy roślin, na wzór brytyjskiej premier Margaret Thatcher. Prof. Zofia Jasińska, człowiek o niezłomnych zasadach moralnych, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarła w piątek 13 stycznia.
Prestiżowe nagrody dla UPWr
25.10.2016
Z ogólnopolskiego Forum Inteligentnego Rozwoju UPWr wrócił z dwoma nagrodami. Jesteśmy laureatem Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju przyznawanej instytucjom zajmującym się działalnością badawczo-rozwojową, a za projekt Biocervin otrzymaliśmy Grand Prix!