wybierz kategorie wiadomości
Wesołych świąt!
28.03.2018
Niech wielkanocna nadzieja, dzięki której stajemy się lepsi, towarzyszy Wam przez cały rok, sprawiając, że wyzwania, jakie niesie ze sobą współczesny świat stają się łatwiejsze do mierzenia i prostsze do rozwiązania.
Jajo – symbol Wielkanocy i najdoskonalsze tworzywo
28.03.2018
Jajo, jak mówi prof. Tadeusz Trziszka, jest najdoskonalszym wytworem natury. Ma w sobie wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego, żywego organizmu. Wystarczy 21 dni ciepła.
Marcowe posiedzenie senatu
26.03.2018
Utworzono studia II stopnia na kierunku biologia człowieka ora studia podyplomowe „Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo”.
Światowy Dzień Wody 2018
22.03.2018
Obchody Dnia Wody na świecie i na UPWr pod hasłem „Woda dla natury”. Wiedzą o wodzie i wszystkim, co z nią związane dzieli się tego dnia Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Wieczory Pawłowickie z Krzysztofem Pełechem
22.03.2018
Jeden z najwybitniejszych gitarzystów na świecie zagra w piątek 23 marca w pałacu w Pawłowicach. Koncert w cyklu Wieczorów Pawłowickich jest organizowany w ramach Festiwalu Frankofonii.
Europejska Karta Naukowa – co wiemy o naszej uczelni?
19.03.2018
Warunki pracy i rozwoju naukowego, wpływ na organy decyzyjne, prawa własności intelektualnej czy równość płci – to tylko niektóre obszary, które zdiagnozowaliśmy w badaniu ankietowym na UPWr.
Maria Soroko. Z UPWr do USA – na stypendium Fulbrigtha
15.03.2018
Dr Maria Soroko z Zakładu Hodowli Koni i Jeździectwa na UPWr w sierpniu wyjedzie na stypendium Fulbrighta. Nam opowiada o swoich badaniach naukowych, o studiach zagranicą i o fizjoterapii koni.
Profesor Andrzej Białowiec stypendystą Fulbrighta
14.03.2018
Naukowiec z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr, specjalizujący się w gospodarce odpadami, został stypendystą prestiżowego programu staży dla polskich naukowców – przez 9 miesięcy będzie prowadził badania na Iowa State University.
„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt
09.03.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.
Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni
28.02.2018
Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.
Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony
26.02.2018
Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.
Lutowe posiedzenie senatu
26.02.2018
Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.
Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN
21.02.2018
Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.
Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?
19.02.2018
W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.
Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym
15.02.2018
Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.
Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika
13.02.2018
Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?
Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!
08.02.2018
Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.
Architekci krajobrazu z UPWr: Wieś nie musi udawać miasta
07.02.2018
Prof. Irena Niedźwiecka-Filipiak i dr Zbigniew Kuriata zostali wyróżnieni przez samorząd województwa opolskiego za udział w Programie Odnowy Wsi. Nasi naukowcy opolskie doświadczenia wykorzystują też na Dolnym Śląsku.
Międzynarodowe projekty Erasmus+ na UPWr
30.01.2018
W ramach „Współpracy na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk” (program Erasmus+) na UPWr realizowane są trzy projekty międzynarodowe – SEMA II dla wielofunkcyjnego rolnictwa, TOPAS dla wypełnienia luk w systemie edukacji przyrodniczej i PAWER dla zwiększenia mobilności.
Styczniowe posiedzenie senatu
29.01.2018
Podczas pierwszego posiedzenia senatu w 2018 r. wręczono dyplomy zdobywcom stypendiów ministra nauki i szkolnictwa wyższego za wybitne osiągnięcia naukowe oraz przedstawiono sprawozdania z działalności m.in. SJO, SWFiS i Samorządu Studentów UPWr.
Człowiek i pies – zespół ratujący życie
24.01.2018
Weterynarze UPWr będą leczyć psy GOPR, WOPR i OSP, a ich opiekunowie opowiadają, jak się wybiera i szkoli psy, które ratują ludzkie życie, jak wygląda akcja poszukiwawcza z udziałem psów i dlaczego właściwie zostaje się ratownikiem-ochotnikiem.