wybierz kategorie wiadomości
Magistrant, doktorant SD i bioinformatyka
25.02.2022
W Szkole Doktorskiej realizuje doktorat z bioinformatyki pod kierunkiem prof. Szydy. I jest na studiach magisterskich na tym samym kierunku. Krzysztof Kotlarz właśnie zdobył stypendium, pozwalające na udział w WCGALP 2022 “World Congress on Genetics Applied to Livestock Production”. To najważniejsza konferencja dla naukowców zajmujących się doskonaleniem genetycznym zwierząt gospodarskich.
EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów
22.02.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.
Organizacja zajęć w semestrze letnim
22.02.2022
Do 27 marca zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani. Od 28 marca wszystkie zajęcia będą odbywały się w formie stacjonarnej w siedzibie uczelni.
Studenci UPWr w V edycji Szkoły Liderów Lokalnych
21.02.2022
Trwa piąta edycja Szkoły Liderów Lokalnych. Wśród uczestników jest aż ośmioro studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Przewodnik po kołach naukowych WBiHZ
15.02.2022
Studia to nie tylko wykłady, ćwiczenia i egzaminy. To też różne wydarzenia i imprezy. Co łączy oba te światy? Studenckie koła naukowe.
Weterynaria na UPWr z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
14.02.2022
PKA studia na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej oceniała – pozytywnie – w 2021 roku. I przyznała WMW Certyfikat Doskonałości Kształcenia. Następna ocena programowa odbędzie się w roku akademickim 2026/2027.
Organizacja zajęć do 13 marca
14.02.2022
Zajęcia ogólnouczelniane i wykłady nadal prowadzone będą w trybie zdalnym. O przedmiotach kierunkowych decydują dziekani.
Główna nagroda w konkursie Student-Wynalazca dla doktorantki UPWr
10.02.2022
Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr wraz z opiekunami naukowymi – prof. Edytą Kostrzewą-Susłow, dr Tomaszem Janeczko i dr Moniką Dymarską, zdobyła główną nagrodę w XII edycji konkursu Student-Wynalazca. Została doceniona za cykl 38 wynalazków dotyczących nowych glikozydów flawonoidowych o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Nagrodą jest udział w Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie.
Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium
08.02.2022
Julia Pietrasina, Maria Noszczyk, Marta Marcinek i Michaela Sukenikova z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu znalazły się w gronie stypendystów 2021 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
Ponad 146 tysięcy złotych na okulistykę dziecięcą
31.01.2022
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu po raz piąty zebrał się Studencki Sztab WOŚP. Hasło przewodnie tegorocznego grania to piąty finał na 5! Czy się udało? Kwota zebrana podczas 30 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy mówi sama za siebie.
Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych
27.01.2022
Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Trwa rekrutacja na studia II stopnia
24.01.2022
Do 18 lutego na UPWr trwa rekrutacja na studia II stopnia. Do wyboru jest 17 kierunków i jeszcze więcej specjalności.
Wyjazdy, konferencje i Szalone Studenckie Noce Naukowe – takie rzeczy tylko w SKN-ach
19.01.2022
Na UPWr są 44 koła naukowe. Korzenie niektórych sięgają nawet lat 40. i 50. ubiegłego wieku. Studencki ruch naukowy na uczelni przetrwał już niejedną przeciwność losu w postaci stanu wojennego, zmian ustrojowych czy obecnej pandemii, ale mimo przeszkód dalej prężnie działa. O tym jak, opowiada Daria Gromnicka z Samorządu Studenckiego.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
- Poprzednia
- 1
- 3
- 4
- 5