wybierz kategorie wiadomości
MINIATURA 7 dla trójki naukowców z UPWr
11.01.2024
Dr Katarzyna Patejuk, dr Joanna Tunikowska i dr Błażej Nowak otrzymali blisko 140 tys. złotych z Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 7. Grant umożliwi im badania dotyczące: nowych gatunków grzybów, innowacyjnej metody leczenia guzów nowotworowych i genetycznego podłoża rodzenia przez lochy martwych prosiąt.
Kolejny symulator na weterynarii. „Kształcimy ponad europejski standard”
08.01.2024
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, jako jedyni w Europie, uczą się na nowoczesnych symulatorach endoskopowych. Dzięki temu mają możliwość przeprowadzić symulowany proces np. gastroskopii i bronchoskopii, a po zakończeniu, szczegółowo przeanalizować jego przebieg. W grudniu na UPWr trafił trzeci taki symulator.
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
EU GREEN – to już rok!
04.01.2024
Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.
- Poprzednia
- 1
- 3
- 4
- 5