wybierz kategorie wiadomości
Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań
17.04.2024
Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.
Studenci UPWr ze stypendium Ministra Edukacji i Nauki
09.04.2024
Czworo studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendium za osiągnięcia naukowe. To Joanna Rosik, Bartosz Wąsik, Dominika Sabat i Jakub Liu.
Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne
05.04.2024
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium FVE
05.04.2024
Wśród studentów weterynarii wyróżnionych w europejskim programie stypendialnym prowadzonym przez Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE) oraz firmę MSD Animal Health znalazły się dwie studentki z UPWr. Program wspiera przyszłych lekarzy weterynarii w edukacji i rozwoju zawodowym.
Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki
04.04.2024
Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.
Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości
02.04.2024
Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Dwie drużyny z UPWr na podium w finale Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów
27.03.2024
Do finału II Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów, zorganizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, zakwalifikowało się dwanaście drużyn, reprezentujących różne wydziały medycyny weterynaryjnej. Wśród uczestników znalazły się trzy zespoły z UPWr, z których dwa zdobyły najwyższe miejsca na podium, zajmując pierwsze i drugie miejsce.
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Antropogeneza w nowym wymiarze
18.03.2024
Współpraca dr. hab. Dariusza Nowakowskiego z Zakładem Antropologii Uniwersytetu Wrocławskiego zrewolucjonizuje sposób, w jaki studenci zgłębiają tajniki ewolucji człowieka.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr
13.03.2024
Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.
PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr
11.03.2024
Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.
Minister Mrówczyńska: – I nauka, i biznes potrzebują pieniędzy
07.03.2024
Prof. Maria Mrówczyńska, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego odpowiadająca m.in. za innowacje, dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o odbudowie prestiżu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, konsekwencjach kryzysu demograficznego, współpracy z otoczeniem biznesowym i konsolidacji uczelni.
UPWr członkiem międzynarodowych projektów w programie Interreg Central Europe
07.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie uczestniczyć w trzech nowych projektach międzynarodowych realizowanych w ramach Programu Interreg Central Europe finansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To foodCIRCUS, Climate_CRICES i URBIO BAUHAUS
Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?
04.03.2024
W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.
Prof. Chorbiński: – Pszczoły trzeba pokochać
04.03.2024
Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.
Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna
23.02.2024
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
Suplementy diety – fakty i mity
19.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.
Grant MERIT dla naukowca z UPWr
16.02.2024
Dr Radosław Zajdel z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymał grant MERIT za projekt „BIG4", którego celem jest zbadanie pełnego potencjału wykorzystania technologii GNSS do precyzyjnych badań geodezyjnych i monitorowania zmian zachodzących na Ziemi.
Doktorant UPWr z nagrodą Interstudent
09.02.2024
Waheed Adewale Rasaq, pochodzący z Nigerii doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zdobył nagrodę w konkursie Interstudent dzięki swojemu wkładowi w badania nad gospodarką odpadami. Wyróżnił go nie tylko wkład w naukę, ale i zaangażowanie w życie społeczne uczelni.