wybierz kategorie wiadomości
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.
Absolwent UPWr z Wrocławską Magnolią
01.07.2024
Mateusz Bartczak, absolwent kierunku architektura krajobrazu zdobył III miejsce za pracę dotyczącą koncepcji projektowej parku wzdłuż rzeki Kasiny we Wrocławiu.
Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych
27.06.2024
Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.
Projektowanie miast przyjaznych seniorom
24.06.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.
Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy
19.06.2024
Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!
Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną
10.06.2024
W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
CIT otwarty. To połączenie nauki, innowacji i biznesu
21.05.2024
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) - nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został uroczyście otwarty. Było symboliczne przecięcie wstęgi, prezentacja jednostek wchodzących w skład CIT, spotkanie z przedsiębiorcami oraz premiera promującego centrum filmu.
Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny
14.05.2024
Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Prof. Aleksandra Lis: – W dydaktyce stawiam na rozwiązywanie problemów
08.05.2024
Prof. Aleksandra Lis, dziś związana z Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, w ubiegłym roku akademickim została przez studentów uznana podczas ankietyzacji za jedną z najlepszych dydaktyczek Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów
25.04.2024
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań
17.04.2024
Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.
Absolutoria Wydziału Medycyny Weterynaryjnej - galeria
15.04.2024
W miniony weekend absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystych absolutoriach, podczas których odebrali pamiątkowe dyplomy. Uhonorowano również osoby zasłużone dla Wydziału Medycyny Weterynaryjnej medalami.
Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki
04.04.2024
Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Antropogeneza w nowym wymiarze
18.03.2024
Współpraca dr. hab. Dariusza Nowakowskiego z Zakładem Antropologii Uniwersytetu Wrocławskiego zrewolucjonizuje sposób, w jaki studenci zgłębiają tajniki ewolucji człowieka.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr
13.03.2024
Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.