wybierz kategorie wiadomości
Sukces UPWr w prestiżowym rankingu THE Impact
06.06.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz drugi znalazł się w THE Impact Rankings, notując przy tym spore awanse w poszczególnych kategoriach. To jedyny międzynarodowy ranking oceniający szkoły wyższe pod kątem Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, a jego celem jest promowanie uczelni mierzących się z wyzwaniami współczesności oraz mających wkład w budowanie zrównoważonego społeczeństwa.
Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie
05.06.2023
W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.
Geny skrywają przed nami jeszcze wiele tajemnic
02.06.2023
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Bartosz Czech opowiada o terapiach genowych, pracy bioinformatyka w branży biomedycznej i o tym, jak zakochał się w genetyce.
Studentki UPWr ze stypendium na zagraniczne studia
29.05.2023
Sześć studentek Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatkami Studenckiego Programu Stypendialnego. To Marta Marcinek, Maria Karpeta, Klaudia Marzec, Maria Malinowska, Adrianna Czupryna i Weronika Kuźnia.
Komórki do zadań specjalnych
26.05.2023
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
Troje naukowców UPWr ze stypendium START
25.05.2023
Dr Dariusz Strugarek, dr Aleksandra Wdowczyk oraz doktorantka Daria Marczak zostali stypendystami programu START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
Dr Karolina Bierowiec finalistką konkursu Młode Talenty
22.05.2023
Naukowczyni z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr Karolina Bierowiec, została finalistką konkursu Młode Talenty.
Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne
22.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?
UPWr w gronie najlepszych uczelni świata
16.05.2023
Nasza uczelnia znalazła się w gronie najlepszych uczelni świata według najnowszego zestawienia The Center for World University Ranking „Global 2000”. UPWr zajął 1783 miejsce na ponad 20 tysięcy ocenionych.
Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę
10.05.2023
Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.
PRELUDIUM BIS – cztery granty dla naukowców UPWr
09.05.2023
Ponad 2,6 mln złotych otrzymają naukowcy UPWr na badania w ramach grantów przyznanych w konkursie Narodowego Centrum Nauki PRELUDIUM BIS 4. Dofinansowane projekty przyczynią się m.in. do wzrostu bezpieczeństwa żywności, poprawienia metod prewencji i leczenia salmonelloz oraz wykorzystania w produkcji biopaliw drożdży.
Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę
08.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.
Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze
27.04.2023
Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.
Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie
24.04.2023
Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.
Studenci UPWr nagrodzeni za najlepsze prace dyplomowe
21.04.2023
Wśród laureatów ogólnopolskiego konkursu na najlepsze prace dyplomowe obronione na kierunku geodezja i kartografia, organizowanego przez Stowarzyszenie Geodetów Polskich oraz Główny Urząd Geodezji i Kartografii znalazło się aż troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Prof. Niżański członkiem Komisji Ewaluacji Nauki
18.04.2023
Profesor Wojciech Niżański, kierownik Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i szef Wiodącego zespołu Badawczego Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET) został powołany do Komisji Ewaluacji Nauki na kadencję 2023-2027.
Absolutorium Wydziału Medycyny Weterynaryjnej – galeria
17.04.2023
Po 3 latach przerwy spowodowanej pandemią absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystym absolutorium, podczas którego odebrali pamiątkowe dyplomy.
Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli
17.04.2023
W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.
Studenci UPWr ze Stypendium Ministra Edukacji i Nauki
12.04.2023
Dwoje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Emilia Biczel i Mateusz Jajczyk, zostało wyróżnionych Stypendium Ministra Edukacji i Nauki za wybitne osiągnięcia naukowe.
Pisanki – bogactwo tradycji
06.04.2023
Prof. Katarzyna Wróblewska z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego od ponad 10 lat zbiera pisanki. Zaczęła po wystawie tych małych dzieł sztuki wykonanych przez wrocławską artystkę Marię Kieleczewę, wykorzystującą wzory m.in. huculskie i łemkowskie.
Baranek, zając, kurczak – co wiemy o symbolice świątecznej?
05.04.2023
Prof. Maciej Janeczek, współautor podręcznika „Historia weterynarii i deontologia” wyjaśnia, co symbolizują zwierzęta kojarzone z Wielkanocą.