wybierz kategorie wiadomości
Nie tylko nauka, ale też tańce i śpiewy
29.11.2022
Na UPWr studenci mogą rozwijać różne pasje, nie tylko te naukowe. Tym artystycznie utalentowanym uczelnia oferuje możliwość dołączenia do Akademickiego Chóru UPWr lub do Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Przyrodniczego „Jedliniok”.
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja
28.11.2022
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opuścił kolejny rocznik absolwentów.
„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby
25.11.2022
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.
Alan Gasiński: – W Szkole Doktorskiej UPWr znalazłem swoje miejsce
24.11.2022
Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.
Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska
22.11.2022
Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.
Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – fotorelacja
21.11.2022
Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, po raz pierwszy od rozpoczęcia pandemii, uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
Daria Marczak ze stypendium dla doktorantów
18.11.2022
Daria Marczak, doktorantka z Instytutu Inżynierii Środowiska otrzymała Stypendium im. Mariana Suskiego w zakresie nauk inżynieryjno-technicznych. Stypendium jest przyznawane w ramach wrocławskiego Studenckiego Programu Stypendialnego. Rok temu Daria w tym samym programie otrzymała wyróżnienie.
Studencie, daj sobie pomóc
25.10.2022
Centrum Wsparcia i Dostępności (CWiD) to pomoc psychologiczna, wsparcie osób ze szczególnymi potrzebami, a także doradztwo zawodowe.
Natalia Pietrzkowska finalistką Falling Walls Lab Warsaw
13.10.2022
Falling Walls to jedna z największych na świecie sieci integrujących ludzi z całego świata, zarówno z sektora akademickiego, pozarządowego, jak i biznesu. Jej celem jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie o to, które mury jeszcze muszą upaść, aby zapoczątkować pozytywne zmiany – społeczne, gospodarcze i technologiczne.
Koła naukowe rekrutują!
11.10.2022
Nowy rok akademicki oznacza nowe wyzwania i działania. A gdzie lepiej szukać naukowych przygód niż w studenckich kołach naukowych?
Zuzanna Czekaj przewodniczącą Komitetu ds. Edukacji Weterynaryjnej IVSA SCoVE
10.10.2022
Studentka piątego roku weterynarii na UPWr Zuzanna Czekaj została przewodniczącą międzynarodowego Komitetu do Spraw Edukacji Weterynaryjnej IVSA Standing Committee on Veterinary Education.
Gra dla pierwszaków, czyli jak poznawać UPWr
05.10.2022
Gra terenowa dla studentów pierwszego roku i z Erasmusa – tak nowych studentów na Uniwersytecie Przyrodniczym przywitał Samorząd Studencki UPWr. Było zabawnie, okazało się, że wcale nie tak łatwo i w dodatku konieczna była dogrywka, żeby wyłonić zwycięzców.
Pojedynek mistrzów kuchni – oto finalistki
23.09.2022
Trzy studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zmierzą się w finale konkursu kulinarnego o nagrody JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Pojedynek mistrzów kuchni”. To Pola Blak, Agata Kurasiewicz i Justyna Owsianka.
Eksperci UPWr: Jak chronić rośliny przed mrozem?
16.09.2022
Coraz zimniejsze poranki i wieczory zwiastują nadejście jesieni, co znaczy, że niedługo trzeba będzie zacząć zabezpieczać rośliny na zimę. O tym jak chronić drzewa i krzewy, rośliny cebulowe, bulwiaste, kłączowe i trawniki opowiada dr hab. Marta Monder z Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii na UPWr.
Eksperci UPWr: Jak robić przetwory?
09.09.2022
Koniec lata to doskonały czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.
Eksperci UPWr o Odrze: wody w rzece jest coraz mniej, a to przepis na katastrofę
06.09.2022
Odra nie jest rzeką zbyt zasobną w wodę, a w lipcu na odcinku między Ścinawą a Głogowem, jej głębokość wynosiła miejscami tylko 28 cm! To sytuacja ekstremalna, nazywana suszą hydrologiczną. Czy możemy to zmienić? Tak, ale tylko gdy zawalczymy o to wszyscy wspólnie – mówi dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: retencja i renaturyzacja rzeki to podstawy
30.08.2022
Zmiany klimatu niosą ze sobą nieznane dotąd ryzyka, np. wysychanie rzek. Poprawa warunków hydrologicznych Odry jest możliwa, ale jedynie poprzez podjęcie kompleksowych działań w całej jej zlewni – mówi prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: unikajmy spacerów z psami nad rzekę
25.08.2022
Aktualnie zagrożeniem dla zwierząt nie jest tyko woda z Odry, ale również rozkładające się śnięte ryby, w których może dochodzić do namnażania się patogennej flory bakteryjnej – mówi prof. Kamila Glińska-Suchocka z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Chorób Koni, Psów i Kotów UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: złote algi to główny „podejrzany” w sprawie
24.08.2022
Jednokomórkowy glon nazywany „złotą algą” jest szkodliwy tylko w momencie zakwitu. Wydziela wtedy toksyny niebezpieczne nie tylko dla ryb, ale również dla innych organizmów, które oddychają za pomocą skrzeli – mówi dr Kamil Konowalik z Instytutu Biologii Środowiskowej UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: ścieki to problem, ale nie jedyny
22.08.2022
Jakość wody w rzekach jest zła od dawna, a skalę niezarejestrowanych zrzutów ścieków pokazały kontrole w związku z sytuacją na Odrze. Zastanawiające jest to, że przed tą katastrofą takie działania były często przemilczane. Potrzebny był „wstrząs”, który zmotywował do działania – mówi prof. Katarzyna Pawęska z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Eksperci UPWr o Odrze: rzeka jest uboższa o setki ton ryb
18.08.2022
Katastrofa ekologiczna na Odrze oznacza nie tylko śmierć ryb, ale też zagrożenie dla ptactwa i zwierząt żyjących nad nią. Naukowcy UPWr w cyklu poświęconym Odrze opowiedzą o rzece i spróbują nakreślić scenariusze dotyczące jej przyszłości. W pierwszym odcinku dr hab. Monika Kowalska-Góralska z Zakładu Limnologii i Rybactwa UPWr mówi o rybach.