wybierz kategorie wiadomości
Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy
19.06.2024
Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!
Cztery granty OPUS 26 przyznane dla UPWr
18.06.2024
W bieżącym cyklu finansowania cztery projekty powiązane z UPWr wyróżniły się wartością naukową oraz potencjalnym wpływem na przemysł i ochronę środowiska. Projekty te, kierowane przez dr. hab. Adama Dobrowolskiego, prof. Zbigniewa Lazara, dr. hab. Tomasza Janka oraz prof. Joannę Szydę, uzyskały łącznie dofinansowanie w wysokości około 6 milionów złotych.
Mamy mistrzów biznesu
17.06.2024
Drużyna studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wygrała Akademickie Mistrzostwa Menedżerskie – największy konkurs biznesowy dla studentów w Polsce.
Cel 6: dostęp do wody
13.06.2024
Analitycy polityczni przewidują, że w ciągu kilkudziesięciu lat świat stanie w obliczu wojen o wodę. Bo to woda i jej jakość determinują życie i jakość tego życia.
Prof. Niżański ponownie przewodniczącym komitetu PAN
12.06.2024
Prof. Wojciech Niżański, kierownik Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr i szef Wiodącego zespołu Badawczego Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET) został wybrany na Przewodniczącego Komitetu Nauk Weterynaryjnych i Biologii Rozrodu PAN.
UPWr w czołówce rankingu THE Impact
12.06.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci znalazł się w prestiżowym brytyjskim zestawieniu THE Impact, które bada, czy i w jakim stopniu uczelnie na całym świecie wdrażają ogłoszone przez ONZ w 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju.
Wyczyść skrzynkę – szkoda prądu
11.06.2024
Sektor technologii informacyjno-komunikacyjnych, w tym centra danych, generuje nawet do 2% globalnych emisji dwutlenku węgla. To poziom porównywalny z udziałem sektora lotniczego. Stąd pomysł, by na uczelniach tworzących sojusz EU GREEN, efektywnie zmniejszać ślad węglowy poprzez akcję czyszczenia skrzynek mailowych.
Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną
10.06.2024
W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
Dr Katarzyna Graja wykładowczynią roku Fundacji Uniwersytet Dzieci
04.06.2024
Dr Katarzyna Graja, wykładowczyni Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, została wyróżniona prestiżową Nagrodą Fundacji Uniwersytet Dzieci w kategorii Wykładowca roku 2023/2024. To wyróżnienie przyznawane jest za wyjątkowe zaangażowanie w rozbudzanie ciekawości naukowej wśród dzieci i młodzieży.
Prof. Bosy przewodniczącym Komitetu Geodezji PAN
29.05.2024
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Jarosław Bosy, został przewodniczącym Komitetu Geodezji Polskiej Akademii Nauk. Kadencja potrwa do 2028 roku.
Drużyna z UPWr awansowała do Akademickich Mistrzostw Menedżerskich
28.05.2024
Zespół Rejwach z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu awansował do finału Akademickich Mistrzostw Menedżerskich.
Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy
24.05.2024
Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.
Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków
23.05.2024
Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.
Mamy dwóch laureatów stypendium START
17.05.2024
Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.
Dwa medale dla studenta UPWr na Integracyjnych Mistrzostwach Polski AZS w Pływaniu
16.05.2024
Student Jan Jurecki zdobył złoto dwukrotnie podczas mistrzostw.
Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny
14.05.2024
Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Prof. Aleksandra Lis: – W dydaktyce stawiam na rozwiązywanie problemów
08.05.2024
Prof. Aleksandra Lis, dziś związana z Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, w ubiegłym roku akademickim została przez studentów uznana podczas ankietyzacji za jedną z najlepszych dydaktyczek Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów
25.04.2024
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.