wybierz kategorie wiadomości
Nasi kandydaci do Rady Doskonałości Naukowej
26.03.2019
Do 1 kwietnia doktorzy habilitowani i profesorowie mogą zweryfikować swoje dane w systemie wyborczym – to pierwszy krok do głosowania nad kandydatami do Rady Doskonałości Naukowej.
Zmiany na UPWr: Wiodące Zespoły Badawcze
25.03.2019
Nowa ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce skutkuje wieloma zmianami prawnymi, finansowymi i organizacyjnymi na polskich uczelniach. Dziś opisujemy powstawanie na UPWr Wiodących Zespołów Badawczych.
Wyniki ankietyzacji – najlepsi prowadzący
22.03.2019
Studenci podsumowali zimowy semestr roku akademickiego 2018/2019 oceniając wszystkich swoich prowadzących. Przedstawiamy najlepszych dydaktyków i wydziały, które zdobyły dodatkowy dzień wolny.
Studenci UPWr wśród wyróżnionych wolontariuszy
20.03.2019
Bartek Jakubiak i Kacper Mędygrał znaleźli się wśród osób nominowanych w konkursie Wrocławskie Oblicza Wolontariatu. Kacper został wyróżniony nagrodą specjalną jury.
Zmiany na UPWr: dyscypliny i uprawnienia akademickie
18.03.2019
Nowa ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce skutkuje wieloma zmianami prawnymi, finansowymi i organizacyjnymi na polskich uczelniach. Opisywanie zmian na UPWr rozpoczynamy od nowych dyscyplin naukowych i uprawnień akademickich.
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
Stypendia ministra dla wybitnych
27.02.2019
Troje studentów weterynarii i dwie doktorantki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – stypendyści ministra nauki i szkolnictwa wyższego docenieni za wybitne osiągnięcia naukowe.
Tytuł studenta-wynalazcy ponownie na UPWr
15.02.2019
Ewa Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, wraz z zespołem zdobyła tytuł studenta-wynalazcy i będzie reprezentować Polskę podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie. Joanna Kozłowska, zeszłoroczna laureatka, zdobyła wyróżnienie.
O miłosnym działaniu lubczyku i walorach szafranu
14.02.2019
Naukowe wyjaśnienie działania roślin, które od wieków mają pomagać w miłości. O roślinnych afrodyzjakach opowiada prof. Anita Biesiada z Katedry Ogrodnictwa UPWr.
Kotka Maja okociła się dzięki... UPWr
13.02.2019
Pierwszy udany i opisany zabieg sztucznej inseminacji kotki w naszej części Europy – specjaliści z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich mogą pochwalić się dużym sukcesem.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Studenci UPWr w programie TopMinds
24.01.2019
Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.
Stacja w Radomierzu będzie centrum edukacyjnym
23.01.2019
W Radomierzu i w Hoyerswerdzie powstaną ośrodki edukacji żywieniowej – na początek w warsztatach ze zrównoważonego żywienia weźmie udział 150 dzieci z Dolnego Śląska i Saksonii.
Studentka UPWr na stażu w RPA
11.01.2019
Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.
Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr
09.01.2019
Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Grudniowe posiedzenie senatu
20.12.2018
Podczas ostatniego posiedzenia senatu w 2018 roku zatwierdzono m.in. prowizorium planu rzeczowo-finansowego na rok 2019 i roczny wymiar zadań dydaktycznych nauczycieli akademickich i zasady rozliczania godzin dydaktycznych.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
Konwent UPWr zakończył działalność
19.12.2018
Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.