Troje studentów weterynarii i dwie doktorantki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – stypendyści ministra nauki i szkolnictwa wyższego docenieni za wybitne osiągnięcia naukowe.
Kacper Nowak, Michał Płóciennik i Aleksandra Podolak choć stypendia ministra za wybitne osiągnięcia naukowe dostali jeszcze jako studenci weterynarii na UPWr, od miesiąca są już jej absolwentami.
– Pracowaliśmy w zespole kardiologicznym prof. Urszuli Pasławskiej przy projektach, przyjmowaniu pacjentów, w laboratoriach. Jesteśmy współautorami kilku artykułów o tematyce kardiologicznej opublikowanych w czasopismach naukowych, występowaliśmy też na konferencjach, sympozjach związanych z naukami podstawowymi. Wszystkiego, co robiliśmy w laboratorium – od obsługi pipety do pozyskiwania informacji, na których nam zależy – nauczyła nas dr hab. Liliana Kiczak. Bez niej pewnie byśmy tego stypendium nie dostali – przyznają Kacper Nowak i Michał Płóciennik, którzy naukowo zaczęli być aktywni na trzecim roku studiów.
Stypendyści ministra w roku akademickim 2018/2019: (od lewej) Dorota Rzechonek, Michał Płóciennik, Ewa Kozłowska, Aleksandra Podolak i Kacper Nowak fot. Tomasz Lewandowski
Wtedy też Michał wziął udział w Sejmiku Studenckich Kół Naukowych i wraz z Aleksandrą Podolak, prezentując swoje osiągnięcia naukowe, zajął trzecie miejsce. – Od tego się zaczęło. W kolejnych latach jeszcze kilkukrotnie wygrałam sejmik w sekcji zwierząt egzotycznych. To jest ta działka weterynarii, która mnie najbardziej interesuje. Pracowałam pod okiem dr Anny Woźniak-Biel, która umożliwiała mi realizowanie moich własnych pomysłów. Kiedy wpadałam na jakiś pomysł, pozwalała mi się nim zająć, sprawdzić czy ma sens. Dwa ostatnie projekty dotyczyły królików domowych – mówi Ola, która od trzech tygodni pracuje w krakowskiej klinice zwierząt egzotycznych z ośrodkiem rehabilitacji dzikich zwierząt. Michał jedzie za chwilę na 3-miesięczny staż absolwencki do Czech, Kacper – do Danii. Cała trójka przyznaje, że zastanawia się również nad rozpoczęciem doktoratu.
Ewa Kozłowska i Dorota Rzechonek są doktorantkami Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Ewa, niedawna laureatka konkursu „Student-wynalazca”, w kwietniu będzie reprezentowała Polskę na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie. – Zajmuję się transformacjami hormonów steroidowych, do których wykorzystuję grzyby entomopatogenne. Czyli takie, które atakują owady. Związki, które w ten sposób uzyskuję (część z nich nie była wcześniej znana) mogą być składnikami wielu leków i suplementów diety. Zarówno nagroda w konkursie, jak i stypendium ministra, to wynik dwóch lat ciężkiej pracy w laboratorium i trzeciego spędzonego przed komputerem na analizowaniu i opisywaniu wyników – opowiada doktorantka prof. Tomasza Janeczko w Katedrze Chemii.
Stypendyści odebrali gratulacje i dokumenty potwierdzające przyznanie stypendiów podczas lutowego posiedzenia Senatu UPWr fot. Tomasz Lewandowski
Dorota, o której pisaliśmy już kiedy zdobyła grant Narodowego Centrum Nauki, podkreśla, że na całych studiach doktoranckich ma spore szczęście. – Trafiłam na ludzi, z którymi dobrze i łatwo się pracuje i rozwija. Moją promotorką jest dr hab. Aleksandra Mirończuk. Zajmujemy się drożdżami Yarrowia, które zmutowały w nietypowy, jak się później okazało, korzystny dla mnie sposób i dzięki temu odkryłyśmy zupełnie nowe białko. A to było punktem wyjścia do kolejnych, nowych badań. Tydzień przed złożeniem wniosku stypendialnego zaakceptowano mi w końcu dwie publikacje, więc tak, poza pracą i wysiłkiem, miałam też spore szczęście – przyznaje doktorantka w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności.
***
W roku akademickim 2018/2019 minister nauki i szkolnictwa wyższego przyznał 656 stypendiów studentom i 82 stypendiów doktorantom. Wysokość stypendium wyniosła 15 tys. zł w przypadku studentów i 25 tys. zł – w przypadku doktorantów. Przy ocenie wniosków o stypendia pod uwagę co roku brane są: autorstwo lub współautorstwo publikacji naukowych, udział w projektach badawczych, autorstwo lub współautorstwo wynalazku, referaty wygłoszone na konferencjach naukowych oraz nagrody uzyskane w konkursach o zasięgu międzynarodowym.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.