eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Hawkesford o zrównoważonym rozwoju

08.10.2018

Prof. Malcolm John Hawkesford, dyrektor Departamentu Nauk o Roślinach w Instytucie Naukowym Rothamsted Research, z wykładami i seminarium na UPWr w ramach programu Visiting Professor.

Prof. Patkowska-Sokoła: – Uwierzmy w CLA. Dla zdrowia

05.10.2018

Jubilatka, prof. Bożena Patkowska-Sokoła o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych CLA uzyskiwanych z mleka owiec, o łagodności, jakiej uczą te zwierzęta i o tym, dlaczego warto się uczyć.

Chór UPWr wyróżniony w Grecji

04.10.2018

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom na II Międzynarodowym Festiwalu i Konkursie Chóralnym na Korfu.

Doktorat honoris causa dla prof. Bogusława Buszewskiego

03.10.2018

Profesor Bogusław Buszewski, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, o tym, dlaczego nie został lekarzem, a chemikiem, o pasji do nauki, znaczeniu chromatografii, o swoich mistrzach i uczniach.

Dokąd zmierzamy pod rządami nowego prawa

02.10.2018

Od 1 października działa nowe Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jak będzie ono wdrażane na UPWr, wyjaśnia rektor prof. Tadeusz Trziszka.

Inauguracja środowiskowa 2018/2019

02.10.2018

O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.

Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy

01.10.2018

Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.

Wrześniowe posiedzenie senatu

28.09.2018

Informacje o wdrażaniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, uchwalenie strategii rozwoju uczelni i powołanie studiów II stopnia z biologii człowieka – oto najważniejsze punkty wrześniowego posiedzenia senatu.

Prof. Asari: – Czas na społeczeństwo cyrkularne

26.09.2018

Prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto, członek Japońskiego Towarzystwa Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami, na UPWr rozmawiała o proekologicznych działaniach podejmowanych w Japonii na rzecz zmniejszenia ilości odpadów.

Robert Makłowicz zaprasza na Pawłowice

18.09.2018

Robert Makłowicz o tradycyjnych smakach, o tym dlaczego warto je chronić i jak polskim producentom w tej ochronie pomogła Unia Europejska. A w niedzielę o godz. 14 na Pawłowicach opowie o kosmosie polskich smaków.

Studenci UPWr w konkursie Quarry Life Award

05.09.2018

Czworo studentów ochrony środowiska sprawdza, jak przez zastosowanie biowęgla poprawić jakość gleby, a tym samym bioróżnorodność na terenie kopalni piasku Nowogród Bobrzański. Do 20 września można głosować na ich projekt.

Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...

23.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.

Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii

21.08.2018

W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.

UPWr: studia nie tylko dla zielarzy

09.08.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.

Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem

02.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.

Wszystko o pracy geodety

30.07.2018

O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.

Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?

26.07.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.

Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii

24.07.2018

Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.

Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia

23.07.2018

Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.

Nabór na studia podyplomowe na UPWr

18.07.2018

W roku akademickim 2018/2019 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu planuje uruchomić 13 kierunków studiów podyplomowych. Na większość z nich nabór trwa już teraz.

Eksperci UPWr radzą: jak i co grillować na zdrowie?

12.07.2018

Dr Maciej Bieńkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności o wszystkich tajemnicach grillowania, które tak polubili Polacy.

  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 46

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png