wybierz kategorie wiadomości
Prof. Janeczek: – Paleobiologia ma wiele do odkrycia
27.05.2020
Nowo mianowany profesor Maciej Janeczek z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt o tym, co nam mówią kości, co odkrywa archeozoologia, ale też jaki powinien być dobry lekarz weterynarii i czego uczy studentów.
Prof. Gaweł: – Uczeni powinni pomagać rozwiązywać problemy
22.05.2020
Prof. Andrzej Gaweł z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych o tym, że gęsi nie są głupie, o sukcesach w pracy naukowca i porażkach oraz czy nominacja profesorska to nowy początek.
Prof. Joanna Wyka: – Zdrowie i życie są najważniejsze
15.05.2020
Prof. Joanna Wyka z Katedry Żywienia Człowieka o drodze do profesury, piramidzie żywienia, modach dietetycznych, psychodietetyce i o tym, że dzisiaj już nie ma wątpliwości – to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu.
Prof. Mitrus: – Ja po prostu kocham ptaki
07.05.2020
Prof. Cezary Mitrus z Instytutu Biologii, Zakładu Ekologii Kręgowców i Paleontologii o swojej miłości do ptaków i do Białowieży, o bezkrwawych łowach w puszczy, miejscu człowieka w przyrodzie i nominacji profesorskiej.
Edukacja on-line zdała egzamin
07.04.2020
E-learning w wyjątkowej sytuacji poszerzył spektrum narzędzi dydaktycznych. I studenci, i wykładowcy chwalą.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania
13.12.2019
Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.
Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność
09.12.2019
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę
15.07.2019
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Zmiany na UPWr: Wiodące Zespoły Badawcze powołane
03.06.2019
Powołano 15 Wiodących Zespołów Badawczych, które będą pracowały nad rozwojem 7 ewaluowanych dyscyplin UPWr. Przedstawiamy liderów i zakres badań zespołów.
UPWr 2.0: zdobyliśmy projekt na rozwój uczelni
31.05.2019
NCBiR przyznało nam ponad 7 mln zł na wzbogacenie i poprawę jakości, skuteczności i dostępności oferty edukacyjnej. Z programu POWER 3.5 skorzystają studenci, doktoranci, pracownicy i władze uczelni.