wybierz kategorie wiadomości
Przed nami Święto sera i wina. Będzie smacznie!
23.09.2024
Przed nami kolejna edycja Święta sera i wina na wrocławskich Pawłowicach. Zgodnie z nową tradycją, będą to dwa dni (28-29 września) pełne kulinarnych atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W programie znajdą się warsztaty, degustacje oraz pokazy, podczas których będzie można poznać tajniki produkcji sera i wina.
Dr Stodolak w powodziowym sztabie kryzysowym. Jest pełnomocnikiem premiera
20.09.2024
Dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr został powołany na pełnomocnika premiera ds. kontaktu z Wodami Polskimi.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
UPWr gospodarzem spotkania międzynarodowego stowarzyszenia VetNEST
17.09.2024
W ubiegłym tygodniu we Wrocławiu gościli delegaci z wydziałów medycyny weterynaryjnej z krajów Europy Środkowej i Wschodniej, zrzeszonych w międzynarodowym stowarzyszeniu VetNEST.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Cel 7: zrównoważona energia
09.09.2024
Na strategicznej liście celów zrównoważonego rozwoju – agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjętej w 2015 roku w Nowym Jorku – w punkcie siódmym zapisano zapewnienie wszystkim dostępu do źródeł stabilnej, zrównoważonej i nowoczesnej energii po przystępnej cenie.
Prof. Bosy w ministerialnym zespole
09.09.2024
Były rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Jarosław Bosy został powołany do Zespołu doradczego ds. infrastruktury badawczej przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Prodziekani uroczyście powołani
06.09.2024
Prof. Krzysztof Kubiak, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wręczył powołania prodziekanom kadencji 2024-2028.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Nowe władze Uniwersytetu Przyrodniczego
02.09.2024
1 września władzę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu objął prof. Krzysztof Kubiak. Rektor wybrany na kadencję 2024-2028 2 września wręczył nominacje prorektorom i dziekanom.
Rady naukowe PIWET oraz IZ z naukowcami z UPWr
28.08.2024
Ministrowie – rolnictwa oraz nauki i szkolnictwa wyższego powołali do rad naukowych dwóch instytutów profesorów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Prof. Zdzisław Kiełbowicz kolejną kadencję będzie zasiadał w RN Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, a prof. Andrzej Zachwieja – Instytutu Zootechniki. Członkiem RN IZ jest też prof. Mariusz Korczyński.
Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr
15.08.2024
W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Szkoła letnia UPWr Intensive Course
29.07.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował intensywny program letni w pierwszych dniach lipca, poświęcony rozwijaniu wiedzy i umiejętności międzynarodowych doktorantów nauk przyrodniczych. Jest to jedna z wielu aktywności w ramach projektu STER - "International Interdisciplinary Doctoral School - at the HEART of BioBased University , którego szefem jest prof. Małgorzata Korzeniowska.
Kolejna edycja Staff Week na UPWr
26.07.2024
W połowie czerwca Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gościł przedstawicieli ukraińskich uczelni w ramach wydarzenia Staf Week z projektu INTERACT 2.0. W tegorocznej edycji do grona 10 ukraińskich instytucji dołączyły dwie kolejne uczelnie: National Aviation University z Kijowa oraz Ivan Puluj National Technical University z Tarnopola.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.
„Operetka dla Dzieci" na wrocławskich Pawłowicach
15.07.2024
W minioną niedzielę Pałac Pawłowice gościł Stowarzyszenie Operetki Wrocławskiej, która przygotowała w ramach cyklu Koncerty na wynos wyjątkowe wydarzenie - „Operetkę dla Dzieci”. Spektakl, zorganizowany w formie interaktywnej bajki muzycznej, był skierowany do dzieci w wieku od 3 do 12 lat. Tegoroczna, trzecia już edycja, okazała się wyjątkowo udana, gromadząc liczną publiczność.
Szkoła Letnia Zaawansowanych Metod Sensorycznych SEASONED
09.07.2024
Pod koniec czerwca, na Uniwersytecie Południowej Danii (SDU) w Odense odbyła się druga edycja Szkoły Letniej Zaawansowanych Metod Sensorycznych, organizowana w ramach projektu SEASONED. Wydarzenie zgromadziło ekspertów i studentów z różnych części świata, tworząc wyjątkową platformę do nauki i wymiany doświadczeń w dziedzinie zaawansowanych technik analizy sensorycznej. Wśród nich byli uczestnicy z UPWr.
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.