wybierz kategorie wiadomości
Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych
27.09.2018
Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.
Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny
25.09.2018
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych
24.09.2018
Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.
Zapraszamy na V Święto sera i wina
17.09.2018
Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.
ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy
10.09.2018
Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.
Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu
03.09.2018
Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017
16.08.2018
Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
31.07.2018
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.
Wszystko o pracy geodety
30.07.2018
O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.
Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia
23.07.2018
Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.
Nabór na studia podyplomowe na UPWr
18.07.2018
W roku akademickim 2018/2019 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu planuje uruchomić 13 kierunków studiów podyplomowych. Na większość z nich nabór trwa już teraz.
Innowacyjny sprzęt do analizy krwi dla UPWr
12.07.2018
Dzięki FutureNet Foundation Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr zyskał nowy, innowacyjny sprzęt do szybkiego badania krwi kotów, psów i koni. Weterynarze wykorzystają go na bloku operacyjnym i w terenie.
O innowacyjnej dydaktyce na UPWr
10.07.2018
O metodach aktywizujących w dydaktyce, w tym m.in. o nauczaniu problemowym, kształceniu inżynierów z wizją i interaktywnych wykładach rozmawiali na UPWr naukowcy, dydaktycy i studenci.
Naukowcy UPWr z grantami NCN na badania
09.07.2018
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobywcami grantów z Narodowego Centrum Nauki. Jacek Bania, Aleksandra Mirończuk i Magdalena Wołoszyńska dostaną łącznie ponad 2,5 miliona złotych.
Czerwcowe posiedzenie senatu
02.07.2018
Na ostatnim w tym roku akademickim posiedzeniu senatu rektor przedstawił sprawozdanie z działalności uczelni w 2017 roku, a senatorowie zatwierdzili plany rzeczowo-finansowe na 2018 rok.
Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów
28.06.2018
W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.
Jeden świat, jedno zdrowie. UPWr o farmakologii i toksykologii
22.06.2018
Zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt, roślin i stanu środowiska, w którym żyjemy. O idei „One Health” rozmawiają we Wrocławiu farmakolodzy i toksykolodzy weterynaryjni.
Pokaz laserowy na UPWr – fotorelacja
18.06.2018
Po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetlił trasę wrocławskiego półmaratonu. Pokaz laserów przy Centrum Dydaktyczno-Naukowym był widoczny z daleka.