eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?

18.12.2023

Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?

Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?

15.12.2023

Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”

13.12.2023

Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science

11.12.2023

W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.

Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu

06.12.2023

Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.

Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach

24.11.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.

Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem

24.11.2023

Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.

Gdzie smak spotyka innowację. Nauka o żywności z profesorem Edgarem Chambersem IV

22.11.2023

Profesor Edgar Chambers IV z University of Kansas opowiada o swojej podróży do świata nauki o żywności, jego wizycie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, historii i przyszłości nauki o żywieniu oraz szczegółach dotyczących zaawansowanych badań, w których bierze udział.

Prof. Luca Pandolfi: – Przeszłość daje nam wgląd w przyszłość

20.11.2023

Włoski paleontolog, prof. Luca Pandolfi z Uniwersytetu w Basilicacie w Potenzie, współpracuje z antropologiem i paleontologiem dr. hab. Dariuszem Nowakowskim z UPWr nad odkryciem tajemnic naszej planety dotyczących ewolucji dużych ssaków i ich adaptacji do zmian klimatycznych.

UPWr wśród liderów polskiej wynalazczości

15.11.2023

Już drugi rok z rzędu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu utrzymuje się w czołówce uczelni, których naukowcy uzyskali najwięcej patentów. W 2021 roku było ich 118 dając nam trzecie miejsce w rankingu Urzędu Patentowego RP, rok później 56, co pozwoliło zająć miejsce czwarte.

Zmarła Hanna Gucwińska

13.11.2023

W wieku 91 lat zmarła Hanna Gucwińska, absolwentka Akademii Rolniczej we Wrocławiu, obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego, milionom Polaków znana z programu „Z kamerą wśród zwierząt".

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność

09.11.2023

Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.

Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka

30.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.

EU GREEN nabiera rozpędu

26.10.2023

Nie opadły jeszcze emocje po Staff Weeku i Students Council, ledwie wczoraj UPWr gościł uczniów z XVII LO we Wrocławiu w ramach projektu „Tree BioBlitz – Tree Biodiversity Event”, a już przyszedł czas na realizację kolejnych działań konsorcjum – tym razem podczas spotkania na Uniwersytecie Otto von Guericke’a w Magdeburgu.

Eksperci UPWr: biedronka azjatycka to owad pożyteczny, choć bywa uciążliwy

26.10.2023

Temat biedronek azjatyckich pojawia się jesienią, kiedy te niewielkie owady, szukając sobie miejsca do zimowania, siadają na oknach, nasłonecznionych ścianach i próbują się dostać do naszych mieszkań. – Mówimy wtedy o pladze i mnożymy sposoby, by się biedronki pozbyć. Ale jej uciążliwość trwa zaledwie kilka dni. Przez pozostałą część roku nikt o niej nie mówi, a szkoda, bo jest pożyteczna, zjadając np. mszyce – mówi prof. Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii UPWr.

Śmiertelność płodów bydła: nadzieja w szczepionkach

26.10.2023

Na sto cieląt aż sześć, siedem rodzi się martwych. Hodowcy traktują te śmierci jak dopust boży. Naukowcy natomiast próbują zrozumieć czynniki ryzyka i przyczyny poronień oraz śmiertelności płodów bydła. Jedną z najlepszych metod zapobiegania czynnikom infekcyjnym jest immunoprofilaktyka.

Pierwszy Staff Week w ramach WP2 na UPWr

20.10.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy był gospodarzem wydarzeń realizowanych w ramach sojuszu EU GREEN. UPWr jest w nim liderem grupy roboczej nr 2 – Model edukacyjny oparty na zrównoważonym rozwoju. I to właśnie edukacji poświęcony był zorganizowany we Wrocławiu Staff Week z udziałem osób tworzących ten pakiet roboczy.

Bioróżnorodność i drzewa – projekt architektów krajobrazu i XVII LO

17.10.2023

W piątek, 13 października 2023 roku, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, odbyło się niezwykłe wydarzenie pod nazwą „Tree BioBlitz – Tree Biodiversity Event”. To spotkanie poświęcone edukacji młodzieży szkolnej w zakresie bioróżnorodności oraz roli drzew w środowisku miejskim, a także uczestnictwu w nauce obywatelskiej.

Po co miastom ich wirtualne modele 3D?

16.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu otwierającym kolejny sezon serii „Mamy zielone pojęcie”, dr Paweł Bogusławski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki mówi o tym, czym jest BIM, jak się tworzy w nim modele, po co miastom ich wirtualne modele i jak z nich korzystać, m.in. do transformacji energetycznej, czy do mierzenia ruchu.

Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią

29.09.2023

Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 18

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png