wybierz kategorie wiadomości
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Pożegnanie profesor Dety Łuczyckiej
15.11.2019
Nie było dla niej problemu, którego nie dałoby się rozwiązać. Jak mówią jej współpracownicy, miała charyzmę, była towarzyska i kochała zwierzęta. Profesor Deta Łuczycka zmarła po ciężkiej chorobie.
Żegnamy profesora Szerszenia
08.11.2019
Był lubiany i miał dar skupiana ludzi wokół pomysłów i idei, których był autentyczną kopalnią. Profesor Leszek Szerszeń jak mało kto uważał, że nauka powinna interdyscyplinarnie spojrzeć na ochronę środowiska. Zmarł 2 listopada. Miał 91 lat.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
Pożegnaliśmy profesora Nowakowskiego
24.09.2019
Zawsze ciekawy świata i ludzi, życzliwy i całym sercem oddany nauce i swojej pasji – małym przeżuwaczom. Profesor Piotr Nowakowski z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zmarł po długiej i ciężkiej chorobie. Pożegnaliśmy go we wtorek we Wrocławiu.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Pożegnaliśmy prof. Henryka Skrabkę
19.04.2019
Prof. Henryk Skrabka, były prodziekan i dziekan Wydziału Rolniczego, ówczesnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu, członek Senatu i wieloletni kierownik Katedry Fizjologii Roślin AR, zmarł w wieku 93 lat.
Żegnamy prof. Geringera de Oedenberga
12.04.2019
Prof. Henryk Geringer de Oedenberg. Świetny jeździec, sędzia, jedna z ikon polskiej hipologii, erudyta i miłośnik kultury. Zmarł 7 kwietnia po ciężkiej chorobie.
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
Prof. Romuald Żmuda nie żyje
11.02.2019
W sobotę, 9 lutego, po ciężkiej chorobie, zmarł dr hab. Romuald Żmuda, prof. nadzw., dyrektor Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska. Miał 59 lat.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Zmarł prof. Ryszard Badura
14.01.2019
Był wybitnym naukowcem, który otworzył medycynę weterynaryjną na współpracę z medycyną człowieka. Cztery kadencje stał na czele Uniwersytetu Przyrodniczego. Odszedł człowiek-legenda z uczelnią związany od 1945 roku.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
Konwent UPWr zakończył działalność
19.12.2018
Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.
„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr
12.12.2018
Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.