eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Mitrus: – Ja po prostu kocham ptaki

07.05.2020

Prof. Cezary Mitrus z Instytutu Biologii, Zakładu Ekologii Kręgowców i Paleontologii o swojej miłości do ptaków i do Białowieży, o bezkrwawych łowach w puszczy, miejscu człowieka w przyrodzie i nominacji profesorskiej.

Edukacja on-line zdała egzamin

07.04.2020

E-learning w wyjątkowej sytuacji poszerzył spektrum narzędzi dydaktycznych. I studenci, i wykładowcy chwalą.

Biogospodarka: wyzwania i możliwości

03.03.2020

Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.

Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła

25.02.2020

Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?

Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność

13.02.2020

Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.

Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy

29.01.2020

Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.

Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość

21.01.2020

Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.

WZB zdobywają granty Horyzontu 2020

15.01.2020

Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.

Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania

13.12.2019

Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.

Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność

09.12.2019

Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.

Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia

04.12.2019

Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.

IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina

25.11.2019

Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.

Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności

04.11.2019

Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.

2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr

30.09.2019

UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.

UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia

19.09.2019

Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.

Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy

18.09.2019

Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.

Zielona Dolina na liście rządowych projektów

29.07.2019

Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.

Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę

15.07.2019

Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.

UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności

18.06.2019

Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).

Zmiany na UPWr: Wiodące Zespoły Badawcze powołane

03.06.2019

Powołano 15 Wiodących Zespołów Badawczych, które będą pracowały nad rozwojem 7 ewaluowanych dyscyplin UPWr. Przedstawiamy liderów i zakres badań zespołów.

UPWr 2.0: zdobyliśmy projekt na rozwój uczelni

31.05.2019

NCBiR przyznało nam ponad 7 mln zł na wzbogacenie i poprawę jakości, skuteczności i dostępności oferty edukacyjnej. Z programu POWER 3.5 skorzystają studenci, doktoranci, pracownicy i władze uczelni.

  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png