eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Wielkie gotowanie na Pawłowicach

24.09.2024

Mariusz Szwed, finalista MasterChefa, podczas tegorocznego Święta sera i wina ugotuje dla publiczności kwaśnicę (w sobotę) i gulasz (w niedzielę). I zapewnia, że będzie smacznie!

Powołanie prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni

23.09.2024

Prof. Krzysztof Pulikowski został powołany przez rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Krzysztofa Kubiaka, na stanowisko prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni.

Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%

23.09.2024

W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.

Przed nami Święto sera i wina. Będzie smacznie!

23.09.2024

Przed nami kolejna edycja Święta sera i wina na wrocławskich Pawłowicach. Zgodnie z nową tradycją, będą to dwa dni (28-29 września) pełne kulinarnych atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W programie znajdą się warsztaty, degustacje oraz pokazy, podczas których będzie można poznać tajniki produkcji sera i wina.

Dr Stodolak w powodziowym sztabie kryzysowym. Jest pełnomocnikiem premiera

20.09.2024

Dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr został powołany na pełnomocnika premiera ds. kontaktu z Wodami Polskimi.

Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi

19.09.2024

Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.

Mierzą przepływy, by w przyszłości precyzyjniej modelować przejście fali

19.09.2024

Pracownicy Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr od wczoraj prowadzą unikatowe badania na Odrze. Mierzą przepływy Odry na wejściu do Wrocławskiego Węzła Wodnego w rejonie jazów Opatowice i Bartoszowice.

Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg

17.09.2024

Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.

UPWr gospodarzem spotkania międzynarodowego stowarzyszenia VetNEST

17.09.2024

W ubiegłym tygodniu we Wrocławiu gościli delegaci z wydziałów medycyny weterynaryjnej z krajów Europy Środkowej i Wschodniej, zrzeszonych w międzynarodowym stowarzyszeniu VetNEST.

Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją

16.09.2024

Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.

Doktorantka UPWr z grantem z Preludium

11.09.2024

Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.

Prof. Bosy w ministerialnym zespole

09.09.2024

Były rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Jarosław Bosy został powołany do Zespołu doradczego ds. infrastruktury badawczej przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Prodziekani uroczyście powołani

06.09.2024

Prof. Krzysztof Kubiak, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wręczył powołania prodziekanom kadencji 2024-2028.

Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia

04.09.2024

Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.

Nowe władze Uniwersytetu Przyrodniczego

02.09.2024

1 września władzę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu objął prof. Krzysztof Kubiak. Rektor wybrany na kadencję 2024-2028 2 września wręczył nominacje prorektorom i dziekanom.

Rady naukowe PIWET oraz IZ z naukowcami z UPWr

28.08.2024

Ministrowie – rolnictwa oraz nauki i szkolnictwa wyższego powołali do rad naukowych dwóch instytutów profesorów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Prof. Zdzisław Kiełbowicz kolejną kadencję będzie zasiadał w RN Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, a prof. Andrzej Zachwieja – Instytutu Zootechniki. Członkiem RN IZ jest też prof. Mariusz Korczyński.

Innowacyjny naukowiec: białko z larw w karmie dla psów

27.08.2024

Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.

Rośliny na podsłuchu. Czy pomidory „mówią” gdy się stresują?

21.08.2024

Naukowcy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu sprawdzają, czy rośliny w przypadku np. niedoboru wody, nadmiernego przesuszenia czy ataku szkodników emitują odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego ucha, które mogą wskazywać na to, że znajdują się w sytuacji dla nich stresowej.

Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr

15.08.2024

W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.

Eksperci UPWr radzą: co pić w upały

09.08.2024

Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?

Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy

07.08.2024

O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png