eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Innowacyjny naukowiec: białko z larw w karmie dla psów

Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.

Badania zostały sfinansowane ze środków uczelnianych w ramach konkursu „Innowacyjny naukowiec” (na projekty badawcze dla młodych naukowców po doktoracie), a ich wyniki zostaną niebawem opublikowane. Dr inż. Anna Budny-Walczak jest w trakcie pisania artykułu naukowego na ten temat.

– Możliwość zastosowania larw owadów w żywieniu psów jest bardzo ważna głównie z powodu konkurencyjności źródeł białka. Larwy owadów odznaczają się wysoką zawartością białka o korzystnym profilu aminokwasowym – tłumaczy dr inż. Budny-Walczak. – Drugim wartościowym komponentem jest tłuszcz, co stawia larwy jako wartościowa alternatywa mięsa w karmach dla zwierząt domowych. Dodatkowo hodowla owadów jest bardziej zrównoważona, zużywa mniej zasobów i generuje mniejsze emisje gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt gospodarskich – dodaje naukowczyni UPWr. 

budny_walczak_strona.jpg
Dr inż. Anna Budny-Walczak

Tłumaczy, że wyprodukowanie kilograma larw wiąże się z uwolnieniem czterokrotnie mniejszej ilości dwutlenku węgla, niż w przypadku produkcji mięsa drobiowego. W porównaniu z wołowiną jest to wartość niemal czterdziestokrotnie mniejsza.

– Dodatkowo, używając białka pochodzącego z larw, nie mamy do czynienia z odpadami pochodzenia zwierzęcego. Larwy spożywane są bowiem w całości – mówi.

Badania nad strawnością białka larw owadów pomogą również opracować recepturę wysokowartościowych karm, co stanowi ważny aspekt w dietoprofilaktyce zwierząt.

– Moje badania wykazały, że białko larw składem aminokwasowym jest bliskie białku pochodzenia zwierzęcego, a tym samym pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik u psa lub kota. Może być też ratunkiem dla zwierząt z alergiami pokarmowymi, które stanowią ostatnio bardzo duży problem medyczny. Zawartość kwasów tłuszczowych w larwach owadów także jest bardzo korzystna dla zwierząt mięsożernych – wylicza naukowczyni UPWr.

W sklepach już od jakiegoś czasu można kupić karmy z dodatkiem larw owadów. Dr inż. Anna Budny-Walczak mówi, że można z nich korzystać, ale rozważnie. – Każda karma, nawet ta na bazie mięsa, musi być odpowiednio wprowadzona. Jeśli opiekun nie jest pewien wyboru z przyczyn zdrowotnych zwierzęcia, powinien zasięgnąć porady u zoodietetyka – podkreśla.

Badania w ramach projektu „Innowacyjny naukowiec” stanowią podstawę do szerszego projektu, o który naukowczyni UPWr zamierza ubiegać się z funduszy Narodowego Centrum Nauki.

Powrót
27.08.2024
Głos Uczelni
badania

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png