wybierz kategorie wiadomości
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.
Dr Bawiec: – Zawsze byłam kujonem, nie mam czasu się nudzić
15.03.2021
Przyznaje, że praca młodego naukowca w Polsce nie zawsze jest łatwa, szczególnie w konkurencyjnej dziedzinie, którą sama się zajmuje, czyli technice sanitarnej. Ale można! Dr Aleksandra Bawiec doktorat obroniła z wyróżnieniem, a na swoim koncie ma 34 publikacje, w tym wiele w renomowanych czasopismach zagranicznych.
Rok w pandemii na UPWr
12.03.2021
Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.
Biologia molekularna w Szkole Doktorskiej UPWr
10.03.2021
Beatriz Hernández Suárez przyjechała do Polski, aby kontynuować studia na zaproszenie swojej promotorki – prof. Aleksandry Pawlak. Obecnie, już drugi rok w Szkole Doktorskiej UPWr, skupia się na szukaniu nowych potencjalnych celów dla terapii przeciwnowotworowej.
Naukowcy z UPWr z grantami Mozart
09.03.2021
Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.
Ponad 3 mln na badania nad salmonellą
25.02.2021
Prof. Krzysztof Grzymajło z Katedry Biochemii i Biologii Molekularnej dostał ponad 3 miliony złotych na grant realizowany w ramach programu Sonata Bis 10 Narodowego Centrum Nauki. W swoich badaniach będzie badał relacje pomiędzy gospodarzem, patogenem i mikrobiomem gospodarza w pierwszych etapach zakażenia pałeczkami Salmonella.
Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności
24.02.2021
Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.
Doktorantka UPWr z nagrodą za międzyuczelnianą magisterkę
16.02.2021
Adrianna Aleksandrowicz została laureatką ogólnopolskiego konkursu Agroabsolwent na najlepszą pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. To efekt współpracy UPWr z UWr.
Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić
14.02.2021
O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.
Prof. Szewrański przewodniczącym nowej dyscypliny na UPWr
09.02.2021
Prof. Szymon Szewrański, dyrektor Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odebrał powołanie na przewodniczącego dyscypliny ewaluowanej Geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Wiodące zespoły w praktyce
28.01.2021
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu rozpoczynają swoją działalność Wiodące Zespoły Dydaktyczne. Dwa lata wcześniej powstały Wiodące Zespoły Badawcze. Ponieważ uniwersytet to nauka i dydaktyka, badania i kształcenie, jest oczywiste, że z czasem wiodące zespoły badawcze i dydaktyczne zaczną współdziałać.
Wiodące zespoły – patent na rozwój
27.01.2021
Obchodzący 70-lecie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wchodzi w swoją nową dekadę z wyjątkowo ambitnym planem. Jeśli się powiedzie – niewielka, specjalistyczna, lokalna uczelnia może, jako uniwersytet badawczy, stać się rozpoznawalnym w świecie ośrodkiem badań i kształcenia w trzech kluczowych dla ludzi obszarach: żywność – zdrowie – środowisko.
- Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4