wybierz kategorie wiadomości
Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr
27.11.2018
Analizy genotoksyczności (mutagenności) substancji bioaktywnych in vivo oraz badania onkologiczne i immunologiczne będą prowadzone w nowoczesnym Centrum Inżynierii Genetycznej, wyposażonym w unikalną na Dolnym Śląsku infrastrukturę badawczą.
Nowe narzędzie dla naukowców
23.11.2018
JoVE, czyli Journal of Visualized Experiments to ponad 8 tysięcy publikacji wideo zrealizowanych w laboratoriach najlepszych instytucji badawczych. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mają do nich dostęp.
Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców
22.11.2018
Troje naukowców UPWr – dr Paulina Nowicka, dr hab. Tomasz Hadaś i dr hab. Błażej Poźniak – otrzymali stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.
Instytut Geodezji i Geoinformatyki i sieć stacji GNSS
21.11.2018
Ruszyła sieć stacji satelitarnych do badań deformacji na Górnym Śląsku. Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wykorzystają satelity do monitorowania wstrząsów sejsmicznych i tąpnieć górniczych.
Sadownictwo – na tym się znamy
12.11.2018
Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.
Jeśli święto to z fasolą niepodległości
09.11.2018
Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.
Architekci krajobrazu z UPWr zmieniają Żmigród
08.11.2018
Pracownia Studialno-Projektowa Instytutu Architektury Krajobrazu UPWr w ramach porozumienia o współpracy z gminą Żmigród zrealizowała projekt Ogrody Bioróżnorodności nad rzeką Sąsiecznicą.
Nagrody premiera dla naukowców z UPWr
26.10.2018
Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.
Naukowcy z UPWr i sposób na smog
17.10.2018
Prof. Jerzy Zwoździak z Centrum Naukowego Zarządzania Ryzykiem Środowiskowym i Monitoringu Ekosystemów opowiada o projekcie wartym blisko 3 mln euro, jaki Uniwersytet Przyrodniczy realizuje wspólnie z gminą Wrocław i o tym, jak walczyć ze smogiem.
Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy
01.10.2018
Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.
30 Kreatywnych Wrocławia
28.09.2018
Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.
Wrześniowe posiedzenie senatu
28.09.2018
Informacje o wdrażaniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, uchwalenie strategii rozwoju uczelni i powołanie studiów II stopnia z biologii człowieka – oto najważniejsze punkty wrześniowego posiedzenia senatu.
Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu
03.09.2018
Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017
16.08.2018
Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.
Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów
28.06.2018
W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.
Jeden świat, jedno zdrowie. UPWr o farmakologii i toksykologii
22.06.2018
Zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt, roślin i stanu środowiska, w którym żyjemy. O idei „One Health” rozmawiają we Wrocławiu farmakolodzy i toksykolodzy weterynaryjni.
Serwal – dziki kot na badaniach na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej
05.06.2018
Serwal to dziki kot pochodzący z Afryki. 12-letni samiec ważący 18 kg, na co dzień mieszkaniec zoo w Borysewie, przyjechał na badania na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej UPWr.
Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon
08.12.2017
Z marnowaniem żywności i nowymi technologiami, które mogą pomóc rozwiązać problem zmierzyli się uczestnicy pierwszego w Polsce Food Waste Hackathonu organizowanego m.in. przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Czworo naukowców UPWr w programie Mozart
29.11.2017
Prof. Aneta Wojdyło, dr Paweł Lochyński, dr Tomasz Strzała i dr hab. Szymon Szewrański – ich projekty znalazły się w szóstej, ostatniej edycji programu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART.
Posiedzenie Konwentu UPWr: strategia i rozwój
15.11.2017
Perspektywy rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz rozwój Dolnego Śląska w kontekście Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju były tematami posiedzenia Konwentu UPWr, którego gościem był wiceminister Witold Słowik.