eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Borówka, aronia i jagoda: poprawiają ostrość wzroku i nawilżają spojówki

12.07.2024

Badania prof. Alicji Kucharskiej z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr i jej interdyscyplinarnego zespołu dowodzą, że oczyszczone ekstrakty z owoców czarnej borówki, aronii oraz jagody kamczackiej przyjmowane doustnie pomagają w zmniejszeniu objawów zespołu suchego oka i starczowzroczności, która dotyka już 1,3 miliarda ludzi na świecie.

Szkoła Doktorska UPWr: budowanie młodej kadry naukowej

08.07.2024

Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została uruchomiona w październiku 2019 roku – zgodnie ze zmianami wprowadzonymi przez nową ustawę Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jej pierwszym dyrektorem była prof. Aneta Wojdyło, w kadencji 2020-2024 prorektor ds. nauki. W roku 2020 na czele SD stanęła prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak, kierownik Zakładu Medycyny Translacyjnej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Kadencję kończy 31 sierpnia 2024 r.

Naukowczynie UPWr ze Stypendium dla Wybitnych Młodych Naukowców

03.07.2024

Dr Iga Kołodyńska i dr Sandra Rychel-Bielska zostały uhonorowane Stypendium Ministra Nauki dla Wybitnych Młodych Naukowców. Docenione prace badawcze mają ogromny potencjał do kształtowania przyszłości zarówno w dziedzinie genetyki roślin, jak i zarządzania krajobrazem.

Absolwent UPWr z Wrocławską Magnolią

01.07.2024

Mateusz Bartczak, absolwent kierunku architektura krajobrazu zdobył III miejsce za pracę dotyczącą koncepcji projektowej parku wzdłuż rzeki Kasiny we Wrocławiu.

Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych

27.06.2024

Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.

SONATA 19 dla naukowczyń UPWr

24.06.2024

Dr Monika Dymarska, dr Agnieszka Żak–Bochenek i dr Lisandra Meneses otrzymały granty w ramach konkursu SONATA 19 organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki. To prestiżowy konkurs, który wspiera innowacyjne badania prowadzone przez młodych naukowców.

MINIATURA 8: cyfrowy bliźniak dla zrównoważonego rolnictwa

20.06.2024

Dr Arkadiusz Głogowski zdobył dofinansowanie z programu MINIATURA 8 Narodowego Centrum Nauki na realizację nowatorskiego projektu badawczego, dotyczącego produkcji żywności i dostępu do czystej wody – kluczowych w kontekście zrównoważonego rozwoju i zmian klimatycznych.

Doktorant UPWr bada użyteczność nowych formulacji NLPZ do walki z rakiem

19.06.2024

Vaikunthavasan Thiruchenthooran, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr w ramach pracy doktorskiej zajmuje się badaniami nad możliwościami wykorzystania dobrze znanych i powszechnie stosowanych leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) do walki z rakiem. Zastosowanie dostępnych na rynku leków do nowych celów terapeutycznych określane jest mianem repozycjonowania leków (z ang. drug repurposing) i cieszy się obecnie ogromnym zainteresowaniem ze strony przemysłu farmaceutycznego.

Cztery granty OPUS 26 przyznane dla UPWr

18.06.2024

W bieżącym cyklu finansowania cztery projekty powiązane z UPWr wyróżniły się wartością naukową oraz potencjalnym wpływem na przemysł i ochronę środowiska. Projekty te, kierowane przez dr. hab. Adama Dobrowolskiego, prof. Zbigniewa Lazara, dr. hab. Tomasza Janka oraz prof. Joannę Szydę, uzyskały łącznie dofinansowanie w wysokości około 6 milionów złotych.

Cel 6: dostęp do wody

13.06.2024

Analitycy polityczni przewidują, że w ciągu kilkudziesięciu lat świat stanie w obliczu wojen o wodę. Bo to woda i jej jakość determinują życie i jakość tego życia.

UPWr w czołówce rankingu THE Impact

12.06.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci znalazł się w prestiżowym brytyjskim zestawieniu THE Impact, które bada, czy i w jakim stopniu uczelnie na całym świecie wdrażają ogłoszone przez ONZ w 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju.

Wyczyść skrzynkę – szkoda prądu

11.06.2024

Sektor technologii informacyjno-komunikacyjnych, w tym centra danych, generuje nawet do 2% globalnych emisji dwutlenku węgla. To poziom porównywalny z udziałem sektora lotniczego. Stąd pomysł, by na uczelniach tworzących sojusz EU GREEN, efektywnie zmniejszać ślad węglowy poprzez akcję czyszczenia skrzynek mailowych.

Krzysztof Kotlarz – doktorat na finiszu

05.06.2024

Krzysztof Kotlarz jest na czwartym roku Szkoły Doktorskiej, którą rozpoczął po licencjacie. Przygotowuje się do obrony rozprawy doktorskiej napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Szydy z Katedry Genetyki.

Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny

04.06.2024

Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.

Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy

24.05.2024

Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.

Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków

23.05.2024

Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.

Mamy dwóch laureatów stypendium START

17.05.2024

Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.

Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny

14.05.2024

Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.

Uczelnia, biznes, konsumenci

14.05.2024

O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.

3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze

24.04.2024

Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.

Park wokół Zamku Książ pod lupą naukowców

23.04.2024

Nieznane dokumenty, odkrycia przyrodnicze, konkretne plany na przyszłość, a przede wszystkim modelowa współpraca. Naukowcy UPWr oraz Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie wspólnie z interesariuszami i ekspertami zewnętrznymi wypracowali zintegrowaną koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem doliny Pełcznicy pod Zamkiem Książ w Wałbrzychu. Trwający ponad cztery lata projekt został sfinansowany ze środków Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png