wybierz kategorie wiadomości
Wyzwanie Kiplin „Get Active" – krok ku zdrowszej przyszłości
03.04.2024
W ramach inicjatywy łączącej technologię z promowaniem aktywności fizycznej, Uniwersytet w Angers ogłosił wyzwanie „Get Active". To wydarzenie, zaplanowane na okres od 8 do 28 kwietnia 2024 roku, ma przeciwdziałać negatywnym skutkom siedzącego trybu życia. Ponadto, stanowi zaproszenie do przyjacielskiej rywalizacji między uczelniami wchodzącymi w skład sojuszu EU GREEN.
Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości
02.04.2024
Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Dwie drużyny z UPWr na podium w finale Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów
27.03.2024
Do finału II Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów, zorganizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, zakwalifikowało się dwanaście drużyn, reprezentujących różne wydziały medycyny weterynaryjnej. Wśród uczestników znalazły się trzy zespoły z UPWr, z których dwa zdobyły najwyższe miejsca na podium, zajmując pierwsze i drugie miejsce.
Studentka UPWr Akademicką Mistrzynią Polski w ergometrze wioślarskim
26.03.2024
Studentka weterynarii Meriam Mamieliekova zdobyła w Warszawie złoty medal na Akademickich Mistrzostwach Polski w ergometrze wioślarskim.
Godzina dla Ziemi z UPWr
26.03.2024
Godzina dla Ziemi 2024. Polska przystąpiła do akcji WWF już po raz 17. W kampanii tym razem poświęconej złemu stanowi rzek nie zabrakło Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Podziękowania rektora elekta
26.03.2024
Podziękowania rektora elekta prof. Krzysztofa Kubiaka dla społeczności akademickiej UPWr.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
Minister nauki na UPWr
14.03.2024
Minister nauki i szkolnictwa wyższego Dariusz Wieczorek na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu spotkał się z rektorami uczelni dolnośląskich i studentami. Mówił o finansowaniu badań, inwestycjach, funduszach na podwyżki i remonty i budowę akademików.
Prof. Krzysztof Kubiak nowym rektorem UPWr
12.03.2024
Prof. Krzysztof Kubiak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej został nowym rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kadencję rozpocznie 1 września 2024 r.
PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr
11.03.2024
Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.
Rekordowy Dzień Otwarty na UPWr
08.03.2024
W Dniu Otwartym na kampusie grunwaldzkim UPWr wzięło udział około tysiąca osób! Licealiści się tłumnie zgromadzili, przekraczając tym samym liczby z poprzednich lat. Wydarzenie, pod hasłem „zasiej naukę", stało się platformą nie tylko do prezentacji oferty edukacyjnej uczelni, ale także do inspiracji i zachęcenia młodych ludzi do nauki.
Minister Mrówczyńska: – I nauka, i biznes potrzebują pieniędzy
07.03.2024
Prof. Maria Mrówczyńska, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego odpowiadająca m.in. za innowacje, dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o odbudowie prestiżu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, konsekwencjach kryzysu demograficznego, współpracy z otoczeniem biznesowym i konsolidacji uczelni.
Inspiration Day na UPWr – pierwszy krok dla przedsiębiorców
05.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował inauguracyjne wydarzenie programu EU GREEN Entrepreneur Journey – Inspiration Day. To inicjatywa mająca na celu wspieranie i inspirację studentów, doktorantów i naukowców, pragnących wkroczyć na ścieżkę przedsiębiorczości technologicznej.
Kandydaci na rektora UPWr
05.03.2024
Programy wyborcze kandydatów na rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w kadencji 2024-2028.
Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?
04.03.2024
W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.
Prof. Chorbiński: – Pszczoły trzeba pokochać
04.03.2024
Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.
Wyróżnieni za zasługi dla Wrocławia
27.02.2024
Dr Grzegorz Sapikowski z medalem „Merito de Wratislavia” – „Zasłużony dla Wrocławia”. Lekarz medycyny weterynaryjnej z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów wyróżnienie odebrał podczas 52. Wrocławskiej Księgi Pamięci.
Ewaluacja i podwyżki. Przed spotkaniem z ministrem
26.02.2024
Zmiany w procesie ewaluacji, powrót Narodowego Centrum Badań i Rozwoju do ministerstwa i audyt tej instytucji – to tylko niektóre zmiany i wyzwania, jakie czekają środowisko akademickie w najbliższym czasie.
Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna
23.02.2024
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody