eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Równość na UPWr

08.03.2023

Prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do spraw umiędzynarodowienia o planie równości na UPWr, jego realizacji i szansach jakie daje w tym aspekcie EU GREEN: – Wciąż barierą dla kobiet jest uczestnictwo w gremiach decyzyjnych. Konsorcjum przyjęło plan pracy nad parytetem.

Patodeweloperka, betonoza i brak mieszkań – w jakich warunkach żyją Polacy?

24.02.2023

„Żerujący" deweloper, nieodpowiedzialne organy wydające pozwolenia i nieświadomy odbiorca końcowy – czy można zmienić dynamikę w tej triadzie? Jak uwrażliwić deweloperów na potrzeby mieszkańców, jakie narzędzia dać urzędom i władzom lokalnym, jak zwiększyć świadomość inwestorów odnośnie godnych warunków życia? Gośćmi podcastu są prof. Tomasz Malczyk i dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.

Prof. Melnyk: – My walczymy o życie

24.02.2023

Prof. Oleg Melnyk z Narodowego Uniwersytetu Przyrodniczego i Nauk o Środowisku Ukrainy, specjalista z zakresu anatomii i profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o współpracy z polskimi naukowcami, znaczeniu anatomii i własnej drodze do nauki.

Absolwentka Wiktoria Wilman: – Bioinformatyka daje nowoczesne spojrzenie na biologię

20.02.2023

Wiktoria Wilman. Absolwentka bioinformatyki na UPWr. Kiedy kończyła studia, cały rok podziękował jej za piastowanie stanowiska starosty. Pracy szukała tylko miesiąc. Dzisiaj związana jest z firmą NaturalAntibody, która jako pomoc dla przemysłu farmaceutycznego tworzy oprogramowanie bazujące na AI, mające na celu odkrywanie przeciwciał ułatwiających tworzenie leków. Nie odcina się jednak od swojej Alma Mater i dalej wspiera swój kierunek jako członkini Kierunkowej Komisji Programowej.

Prof. Sośnica: – Kopernik zmienił perspektywę patrzenia na wszechświat

16.02.2023

Prof. Krzysztof Sośnica na Dzień Nauki Polskiej obchodzony w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika o znaczeniu przełomu kopernikańskiego, poszukiwaniu piękna w nauce, misjach kosmicznych i udziale naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w budowie bazy na Księżycu. Rok 2023 w związku z 550. rocznicą urodzin astronoma został ogłoszony Rokiem Kopernika.

Eksperci UPWr: Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, ale czy konieczne?

15.02.2023

Tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. – W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy zjadamy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.

Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii

14.02.2023

Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.

Chowanie potomstwa, monogamia i homoseksualizm u zwierząt, czyli oblicza miłości w naturze

13.02.2023

W najnowszym odcinku podcastu dr Tomasz Piasecki z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych i nasz doktorant Paweł Borecki, opiekun zwierząt we wrocławskim Zoo opowiadają m.in. o przypadkach homoseksualizmu u zwierząt, o monogamii i o tym jak wychowują potomstwo w różnych modelach rodziny.

Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?

10.02.2023

Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.

Prof. Gliszczyńska: – Chemia jest kluczem do poznania żywych organizmów

09.02.2023

Nowo mianowana prof. Anna Gliszczyńska o tym, co wiemy dzięki chemikom, co to jest chemia żywności, do czego można wykorzystać fosfolipidy i co kryje się pod terminem „biokataliza”.

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

Mniej kalorii, więcej świadomości

02.02.2023

Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.

Prof. Lazar: – Stawiam na myślenie

01.02.2023

Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.

Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia

30.01.2023

Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.

Ziemia się spłaszcza i obraca coraz szybciej

16.01.2023

Gdzie jest środek ziemi i jaki jest jej kształt? Które filmy science-fiction są bliskie prawdy? W kolejnym odcinku podcastu odpowiemy na te pytania razem z geodetami UPWr, którzy udoskonalają systemy nawigacyjne, poprawiają wysokości polskich szczytów górskich w atlasach i rozwiązują zagadkę Einsteina.

Kuba Sienkiewicz: – Codzienna serdeczność dobrze nastraja

11.01.2023

Lider zespołu Elektryczne Gitary, lekarz, gitarzysta i wokalista Kuba Sienkiewicz o tym, jak łączy medycynę ze sztuką, dlaczego ważna jest codzienna uprzejmość wobec ludzi, jak zmienił go covid i czym jest dla niego dobroczynność. Kuba Sienkiewicz wystąpi na Koncercie noworocznym 13 stycznia razem z Grupą MoCarta.

Grupa MoCarta: – Niesiemy ludziom uśmiech

10.01.2023

Filip Jaślar z Grupy MoCarta o współpracy z Kubą Sienkiewiczem, o tym czy istnieje polski przebój wszech czasów i czy jest piosenka, której lubiany i ceniony kwartet smyczkowy by nie zagrał. Artyści wystąpią podczas 14. Koncertu noworocznego, poprzedzonego charytatywną aukcją, z której dochód zostanie przeznaczony na wsparcie budowy domu wytchnieniowego Wrocławskiego Hospicjum dla Dzieci.

Naturalnie, tajemniczo, bezpiecznie

04.01.2023

Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.

Smog – walka o oddech. Jakość powietrza w Polsce

02.01.2023

Według danych WHO smog zabija rocznie ok. 7 mln ludzi na świecie. Jak się przed nim chronić i zmniejszyć jego występowanie? O tym rozmawiamy w najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" z naszymi naukowcami – prof. Joanną Kamińską i prof. Robertem Kalbarczykiem.

Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji

30.12.2022

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.

Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki

19.12.2022

Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 20

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png