wybierz kategorie wiadomości
Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - fotorelacja
13.11.2018
Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.
Architekci krajobrazu z UPWr zmieniają Żmigród
08.11.2018
Pracownia Studialno-Projektowa Instytutu Architektury Krajobrazu UPWr w ramach porozumienia o współpracy z gminą Żmigród zrealizowała projekt Ogrody Bioróżnorodności nad rzeką Sąsiecznicą.
„Diamentowe Granty” dla studentów UPWr
30.10.2018
Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz – magistranci prof. Anety Wojdyło z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – zdobyli „Diamentowe Granty”, czyli 220 tys. zł na badania i własne wynagrodzenie.
Październikowe posiedzenie senatu
29.10.2018
Senatorowie zatwierdzili m.in. korekty planu rzeczowo-finansowego na 2018 rok. Prorektorzy przekazali informacje o planach działań swoich działów oraz wprowadzaniu ustawy 2.0.
Nagrody premiera dla naukowców z UPWr
26.10.2018
Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.
Wracają Wieczory Pawłowickie
25.10.2018
Koncert inaugurujący sezon artystyczny 2018/2019 będzie hołdem dla zmarłego w kwietniu prof. Jerzego Monkiewicza – mówi prof. Jan Twardoń, nowy prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Pałacu Wrocław Pawłowice.
IV Noc Laboratoriów - fotorelacja
22.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.
Noc Laboratoriów: jak się ma torf do kosmetyków?
17.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z firmą Tołpa otworzy laboratorium kosmetyczne podczas IV Nocy Laboratoriów. W trakcie zajęć słuchacze będą mogli stworzyć swój własny krem, ale też poznać właściwości i zastosowanie torfu w kosmetykach.
Katedra i Klinika Chirurgii UPWr z Polską Nagrodą Innowacyjności 2018
15.10.2018
Polska Nagroda Innowacyjności przyznawana jest przez Polską Agencję Przedsiębiorczości i redakcję „Forum Przedsiębiorczości”. Po kolejny przyznano ją naszej weterynarii. Tym razem nagrodzono Katedrę i Klinikę Chirurgii.
IV Noc Laboratoriów na UPWr
15.10.2018
20 października UPWr ponownie otworzy się dla wrocławian – w tym roku wspólnie z firmą Tołpa zapraszamy do laboratorium kosmetycznego, w którym będzie można zrobić sobie samemu krem.
Inauguracja roku akademickeigo 2018/2019
04.10.2018
3 października społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozpoczęła nowy rok akademicki. To będzie czas wyzwań i zmian.
Inauguracja środowiskowa 2018/2019
02.10.2018
O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.
30 Kreatywnych Wrocławia
28.09.2018
Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.
Wrześniowe posiedzenie senatu
28.09.2018
Informacje o wdrażaniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, uchwalenie strategii rozwoju uczelni i powołanie studiów II stopnia z biologii człowieka – oto najważniejsze punkty wrześniowego posiedzenia senatu.
Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych
27.09.2018
Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.
Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny
25.09.2018
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych
24.09.2018
Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.
Zapraszamy na V Święto sera i wina
17.09.2018
Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.
ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy
10.09.2018
Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.
Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017
16.08.2018
Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
31.07.2018
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.