wybierz kategorie wiadomości
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania
13.12.2019
Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.
Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność
09.12.2019
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców
28.11.2019
Aż pięciu naukowców UPWr – dr Sabina Lachowicz, dr hab. Aleksandra Pawlak, dr Magdalena Rakicka-Pustułka, dr Jarosław Popłoński i dr Rafał Kolenda – otrzymało stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Prof. Kubiak doktorem h.c. lwowskiej uczelni
20.11.2019
Prof. Krzysztof Kubiak został doktorem honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego. To kolejne wyróżnienie, które podkreśla związki UPWr z tą uczelnią.
Święto UPWr: nagrody i patenty
19.11.2019
Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną na rzecz UPWr. Naukowcy otrzymali także dokumenty patentowe.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.
Pierwszy konkurs Inicjatywa Doskonałości rozstrzygnięty
30.10.2019
Pierwszy konkurs Inicjatywa Doskonałości, który wyłonił grupę najlepszych 20 polskich uczelni walczących o status uczelni badawczych, został rozstrzygnięty.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
30 Kreatywnych Wrocławia
06.09.2019
Profesorowie Agnieszka Noszczyk-Nowak i Wojciech Niżański – oboje z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr – wśród tegorocznych 30 Kreatywnych Wrocławia.
PROM – zdobyliśmy kolejny projekt dla młodych
02.09.2019
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej po raz kolejny przyznała UPWr pieniądze na międzynarodową wymianę doktorantów i młodej kadry akademickiej – tym razem ponad milion złotych.
Prof. Marycz dyrektorem w Agencji Badań Medycznych
02.08.2019
Prof. Krzysztof Marycz, szef Katedry Biologii Eksperymentalnej, w Agencji Badań Medycznych będzie odpowiedzialny za koordynację badań, w ramach których będzie można walczyć o granty na niekomercyjne badania kliniczne.
Stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla dr. Kaźmierskiego
31.07.2019
Dr Kamil Kaźmierski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki został stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, która wspiera najzdolniejszych młodych naukowców.