eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

05.06.2023

W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.

Geny skrywają przed nami jeszcze wiele tajemnic

02.06.2023

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Bartosz Czech opowiada o terapiach genowych, pracy bioinformatyka w branży biomedycznej i o tym, jak zakochał się w genetyce.

Miniatura 7 dla dr Wdowczyk

01.06.2023

Dr Aleksandra Wdowczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska zdobyła finansowanie na badania wstępne nad oczyszczaniem odcieków ze składowisk odpadów komunalnych w roślinnych systemach osadu czynnego. 43 771 zł przyznano jej w konkursie Miniatura 7.

Nauczeni własnym doświadczeniem

31.05.2023

Na przekór powiedzeniu „zapomniał wół, jak cielęciem był”, dr Małgorzata Meissner i dr Jerzy Potyrała doskonale pamiętają swoje studenckie czasy i stali się takimi dydaktykami, jakich sami chcieli mieć. Ich starania docenili studenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w corocznych ankietach, wybierając ich jako najlepszych dydaktyków z wydziału.

Komórki do zadań specjalnych

26.05.2023

Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?

Troje naukowców UPWr ze stypendium START

25.05.2023

Dr Dariusz Strugarek, dr Aleksandra Wdowczyk oraz doktorantka Daria Marczak zostali stypendystami programu START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne

22.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?

Prof. Ann Van Soom: – Mam najlepszy zawód na świecie

18.05.2023

Prof. Ann Van Soom, kierownik Katedry Rozrodu, Położnictwa i Zdrowia Stada na Uniwersytecie w Gandawie, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówi o tym, co jest wyzwaniem w rozrodzie, czy czuje się drugą Skłodowską-Curie i czy da się połączyć naukę z dydaktyką.

Grow Green – mieszkańcy parkom kieszonkowym mówią "tak"

12.05.2023

Dr Kornelia Kwiecińska, badaczka w projekcie realizowanym w europejskim programie Horyzont 2020, mówi o sukcesie zielonych podwórek, o tym jak mieszkańcy oceniają współpracę przy ich powstawaniu. – Nasza uczelnia i miasto Wrocław były jednymi z trzech liderów projektu służącego szukaniu rozwiązań, które mają zmniejszać negatywne skutki zmian klimatycznych – mówi dr Kwiecińska.

W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą

11.05.2023

Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.

Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę

10.05.2023

Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.

PRELUDIUM BIS – cztery granty dla naukowców UPWr

09.05.2023

Ponad 2,6 mln złotych otrzymają naukowcy UPWr na badania w ramach grantów przyznanych w konkursie Narodowego Centrum Nauki PRELUDIUM BIS 4. Dofinansowane projekty przyczynią się m.in. do wzrostu bezpieczeństwa żywności, poprawienia metod prewencji i leczenia salmonelloz oraz wykorzystania w produkcji biopaliw drożdży.

Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę

08.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.

Archeozoologowie UPWr dowiedli, że już Rzymianie hodowali małe buldogi

05.05.2023

Badacze z UPWr dowiedli, że hodowanie małych psów brachycefalicznych (krótkopyskich) zdarzało się już w starożytnym Rzymie. Badania czaszki psa sprzed 2000 lat wskazują, że najbardziej przypominał on wyglądem buldoga francuskiego. Zwierzę było dobrze traktowane i zostało pochowane razem z człowiekiem.

Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze

27.04.2023

Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.

Dydaktyka jest ich drugą naturą

26.04.2023

Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.

Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie

24.04.2023

Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.

Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca

20.04.2023

Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.

Prof. Niżański członkiem Komisji Ewaluacji Nauki

18.04.2023

Profesor Wojciech Niżański, kierownik Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i szef Wiodącego zespołu Badawczego Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET) został powołany do Komisji Ewaluacji Nauki na kadencję 2023-2027.

Absolutorium Wydziału Medycyny Weterynaryjnej – galeria

17.04.2023

Po 3 latach przerwy spowodowanej pandemią absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystym absolutorium, podczas którego odebrali pamiątkowe dyplomy.

Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli

17.04.2023

W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg