eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy

05.02.2019

W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.

Studenci UPWr w programie TopMinds

24.01.2019

Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.

Studentka UPWr na stażu w RPA

11.01.2019

Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.

Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr

09.01.2019

Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.

Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami

03.01.2019

Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.

Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107

02.01.2019

W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.

Ekspert UPWr: warto jeść ryby

20.12.2018

O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę

19.12.2018

Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.

RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska

14.12.2018

16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.

Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi

13.12.2018

Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.

„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr

12.12.2018

Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.

Co musimy wiedzieć o globalnym ociepleniu

10.12.2018

V raport IPCC, Międzyrządowego Zespołu ds. Zmiany Klimatu nie pozostawia wątpliwości – epoka antropocenu to gwałtowne przyspieszenie. Przedstawiamy najważniejsze wnioski z analiz, jakie zostały przekazane uczestnikom szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.

Prof. Niżański: – Wciąż poznajemy tajemnice rozrodu

07.12.2018

Prof. Wojciech Niżański z Kliniki Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich: – Medycyna weterynaryjna powinna wziąć pod uwagę badania z zakresu medycyny człowieka dotyczące wpływu wieku rodziców na zdrowie dziecka.

Preludium 15: granty dla doktorantów

05.12.2018

Katarzyna Godlewska z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego i Grzegorz Bury z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji zdobyli w sumie ponad 400 tys. zł na swoje badania.

Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr

27.11.2018

Analizy genotoksyczności (mutagenności) substancji bioaktywnych in vivo oraz badania onkologiczne i immunologiczne będą prowadzone w nowoczesnym Centrum Inżynierii Genetycznej, wyposażonym w unikalną na Dolnym Śląsku infrastrukturę badawczą.

Nowe narzędzie dla naukowców

23.11.2018

JoVE, czyli Journal of Visualized Experiments to ponad 8 tysięcy publikacji wideo zrealizowanych w laboratoriach najlepszych instytucji badawczych. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mają do nich dostęp.

Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców

22.11.2018

Troje naukowców UPWr – dr Paulina Nowicka, dr hab. Tomasz Hadaś i dr hab. Błażej Poźniak – otrzymali stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.

Instytut Geodezji i Geoinformatyki i sieć stacji GNSS

21.11.2018

Ruszyła sieć stacji satelitarnych do badań deformacji na Górnym Śląsku. Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wykorzystają satelity do monitorowania wstrząsów sejsmicznych i tąpnieć górniczych.

Święto UPWr: nagrody i patenty

16.11.2018

Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową dydaktyczną, organizacyjną oraz za całokształt działalności na rzecz UPWr. Naukowcy odebrali także dokumenty patentowe.

Sadownictwo – na tym się znamy

12.11.2018

Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.

Jeśli święto to z fasolą niepodległości

09.11.2018

Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.

  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png