wybierz kategorie wiadomości
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Studenci UPWr w programie TopMinds
24.01.2019
Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.
Studentka UPWr na stażu w RPA
11.01.2019
Katarzyna Bugiel, studentka VI roku weterynarii UPWr, odbyła staż w Parku Narodowym Krugera w RPA. Nam opowiada o tym, jak wygląda leczenie i ochrona dzikich zwierząt w rezerwacie, w którym ogromnym problemem jest kłusownictwo.
Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr
09.01.2019
Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.
Ekspert UPWr: warto jeść ryby
20.12.2018
O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę
19.12.2018
Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.
RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska
14.12.2018
16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.
Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi
13.12.2018
Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.
„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr
12.12.2018
Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.
Co musimy wiedzieć o globalnym ociepleniu
10.12.2018
V raport IPCC, Międzyrządowego Zespołu ds. Zmiany Klimatu nie pozostawia wątpliwości – epoka antropocenu to gwałtowne przyspieszenie. Przedstawiamy najważniejsze wnioski z analiz, jakie zostały przekazane uczestnikom szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.
Prof. Niżański: – Wciąż poznajemy tajemnice rozrodu
07.12.2018
Prof. Wojciech Niżański z Kliniki Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich: – Medycyna weterynaryjna powinna wziąć pod uwagę badania z zakresu medycyny człowieka dotyczące wpływu wieku rodziców na zdrowie dziecka.
Preludium 15: granty dla doktorantów
05.12.2018
Katarzyna Godlewska z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego i Grzegorz Bury z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji zdobyli w sumie ponad 400 tys. zł na swoje badania.
Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr
27.11.2018
Analizy genotoksyczności (mutagenności) substancji bioaktywnych in vivo oraz badania onkologiczne i immunologiczne będą prowadzone w nowoczesnym Centrum Inżynierii Genetycznej, wyposażonym w unikalną na Dolnym Śląsku infrastrukturę badawczą.
Nowe narzędzie dla naukowców
23.11.2018
JoVE, czyli Journal of Visualized Experiments to ponad 8 tysięcy publikacji wideo zrealizowanych w laboratoriach najlepszych instytucji badawczych. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mają do nich dostęp.
Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców
22.11.2018
Troje naukowców UPWr – dr Paulina Nowicka, dr hab. Tomasz Hadaś i dr hab. Błażej Poźniak – otrzymali stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.
Instytut Geodezji i Geoinformatyki i sieć stacji GNSS
21.11.2018
Ruszyła sieć stacji satelitarnych do badań deformacji na Górnym Śląsku. Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wykorzystają satelity do monitorowania wstrząsów sejsmicznych i tąpnieć górniczych.
Święto UPWr: nagrody i patenty
16.11.2018
Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową dydaktyczną, organizacyjną oraz za całokształt działalności na rzecz UPWr. Naukowcy odebrali także dokumenty patentowe.
Sadownictwo – na tym się znamy
12.11.2018
Pierwsze doświadczenia sadownicze pod szyldem UPWr prowadzono w gospodarstwie Psie Pole pozyskanym na rzecz uczelni w 1946 roku. Dzisiaj 20-hektarowa stacja badawczo-dydaktyczna w Samotworze to przede wszystkim miejsce badań naukowych i kształcenia studentów.
Jeśli święto to z fasolą niepodległości
09.11.2018
Uprawiana była od dawna, ale odkrył ją ponownie w latach 20. XX wieku prof. Kazimierz Rouppert. Fasola z orzełkiem to efekt samoistnej mutacji. Pod zaborem rosyjskim za jej uprawę groziły wysokie kary. Tradycyjnie dodawano ją do potraw wigilijnych jako symbol tęsknoty za wolnością i niepodległością.