eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków

21.12.2017

O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.

Cukiernik w roli architekta

15.12.2017

Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.

Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza

13.11.2017

Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

Czy biotechnologia uratuje świat?

19.06.2017

Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.

Pożegnaliśmy profesor Dziubę

29.05.2017

Była dociekliwa, otwarta na młodych, wciąż szukająca odpowiedzi na naukowe zagadki. Kochała podróże i chętnie dzieliła się zdobytymi podczas nich doświadczeniami. Pożegnaliśmy profesor Ewelinę Dziubę.

Rusza Akademia Dobrego Piwa

17.05.2017

Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.

Żegnamy prof. Stanisława Przestalskiego

28.04.2017

Był wybitnym naukowcem cenionym w kraju i za granicą, doktorem honoris causa Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Zmarł w wieku 90 lat.

Nowo mianowany profesor Mirosław Anioł – żyję pracą

26.04.2017

Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.

Zmarł prof. Eugeniusz Kołota – był prawdziwym autorytetem

05.04.2017

Dwa lata temu świętował jubileusz 50-lecia pracy naukowej i dydaktycznej, a w dowód uznania został honorowym członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych. Pożegnaliśmy prof. Eugeniusza Kołotę, który zmarł po krótkiej chorobie.

Być jak Maria Curie-Skłodowska?

08.03.2017

Była pierwszą Polką i pierwszą kobietą w ogóle, którą doceniono Nagrodą Nobla – i to dwukrotnie (choć po raz pierwszy razem z mężem Piotrem). Czy dzisiaj kobietom w nauce jest łatwiej?

Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie!

02.03.2017

Prof. Monika Bronkowska z Wydziału Nauk o Żywności wyjaśnia, czy warto pościć i czym się różni post od głodówki.

Trzeba badać to, co użyteczne dla ludzi

02.02.2017

Pisał wiersze, chciał zostać sprawozdawcą sportowym, ale ostatecznie wybrał naukę. Chemik, autor największej liczby patentów na UPWr, prof. Czesław Wawrzeńczyk świętował jubileusz 50-lecia pracy.

Komercjalizacja bez tajemnic

19.01.2017

Dr Bartosz Greczner z Działu Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji UPWr o komercjalizacji wynalazków i najważniejszych związanych z tym problemach.

Pożegnaliśmy prof. Zofię Jasińską

19.01.2017

Nazywano ją Żelazną Damą uprawy roślin, na wzór brytyjskiej premier Margaret Thatcher. Prof. Zofia Jasińska, człowiek o niezłomnych zasadach moralnych, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarła w piątek 13 stycznia.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg