eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Dzień Ziemi z EU GREEN

22.04.2024

UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.

Warsztaty Master Thesis Training – wymiana wiedzy i doświadczeń

18.04.2024

Julia Gawron oraz Radosław Pszonicki uczestniczyli w warsztatach Master Thesis Training organizowanych w ramach Baltic University Programme na Uniwersytecie w Uppsali. Program stanowił świetną okazję do dodatkowego skonsultowania pracy, otrzymania wsparcia ze strony eksperta, czy też nawiązania kontaktów ze studentami z całego regionu Morza Bałtyckiego

„Arka” czeka na studentów. Tak wygląda akademik po remoncie

17.04.2024

Po trwającym trzy lata kompleksowym remoncie, UPWr otwiera swój największy Dom Studencki „Arkę”. Na studentów czekają pachnące nowością jedno i dwuosobowe pokoje z łazienkami (dodatkowo 176 z nich z aneksem kuchennym), strefa rekreacji i relaksu oraz pokój nauki. Akademik dysponuje 352 miejscami.

Jeden program, dwa wydarzenia. EU GREEN Innovation Days za nami

16.04.2024

Podczas trzydniowego wydarzenia skupionego wokół innowacyjnych rozwiązań technologicznych i start-upów uczestnicy mieli okazję wyposażyć się w wiedzę, narzędzia, odwagę, a przede wszystkim inspirację do własnych przedsięwzięć biznesowych.

Studenci UPWr ze stypendium Ministra Edukacji i Nauki

09.04.2024

Czworo studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendium za osiągnięcia naukowe. To Joanna Rosik, Bartosz Wąsik, Dominika Sabat i Jakub Liu.

Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium FVE

05.04.2024

Wśród studentów weterynarii wyróżnionych w europejskim programie stypendialnym prowadzonym przez Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE) oraz firmę MSD Animal Health znalazły się dwie studentki z UPWr. Program wspiera przyszłych lekarzy weterynarii w edukacji i rozwoju zawodowym.

Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta

27.03.2024

Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.

Dwie drużyny z UPWr na podium w finale Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów

27.03.2024

Do finału II Ogólnopolskich Zawodów z Medycyny Ratunkowej Psów i Kotów, zorganizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, zakwalifikowało się dwanaście drużyn, reprezentujących różne wydziały medycyny weterynaryjnej. Wśród uczestników znalazły się trzy zespoły z UPWr, z których dwa zdobyły najwyższe miejsca na podium, zajmując pierwsze i drugie miejsce.

Zieleń we wnętrzach – ciekawa wystawa naszych studentów

25.03.2024

Architektura zieleni we wnętrzach to specjalność na kierunku Architektura Krajobrazu, prowadzona wspólnie przez UPWr i Akademię Sztuk Pięknych oraz tytuł wystawy prac studentów, którą do 14 kwietnia można oglądać na ASP.

Cel 5: równość płci i wzmocnienie pozycji kobiet

25.03.2024

Piąty Cel Zrównoważonego Rozwoju dotyczy równości płci i wzmocnienia pozycji kobiet i dziewcząt. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu polityka równościowa zapisana jest (i realizowana) m.in. w celach równościowych przyjętych przez konsorcjum EU GREEN, którego uczelnia jest członkiem, ale też w Planie Równości.

Będzie szczepionka przeciwnowotworowa?

21.03.2024

Najpierw była szczepionka mRNA przeciwko COVID-10. Potem Nagroda Nobla z dziedziny medycyny dla Katalin Karikó i Drew Weissmanowi za odkrycia, które stały się podstawą opracowania tych szczepionek. Teraz mówi się, że kolejnym krokiem są onkoszczepionki mRNA. Pierwsza przeciwko czerniakowi.

FOODCITYBOOST. Zbadamy rolnictwo miejskie

20.03.2024

Dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej będzie kierować projektem FOODCITYBOOST z zakresu tzw. rolnictwa miejskiego. To europejskie przedsięwzięcie realizowane w ramach unijnego programu badań i i innowacji Horyzont Europa. Na UPWr prowadzić go będą badacze z IGP, Katedry Ogrodnictwa i Katedry Architektury Krajobrazu.

Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości

18.03.2024

Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.

Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr

13.03.2024

Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.

Zrównoważony Rozwój. Cel 4: jakość edukacji

13.03.2024

Agenda 2030, czyli cele zrównoważonego rozwoju ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych, w punkcie czwartym dotyczy edukacji – na wysokim poziomie. I promocji uczenia się przez całe życie.

PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr

11.03.2024

Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.

Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?

04.03.2024

W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.

Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna

23.02.2024

Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody

Cel 3: Dla dobrego zdrowia

20.02.2024

Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.

Suplementy diety – fakty i mity

19.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.

Grant MERIT dla naukowca z UPWr

16.02.2024

Dr Radosław Zajdel z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymał grant MERIT za projekt „BIG4", którego celem jest zbadanie pełnego potencjału wykorzystania technologii GNSS do precyzyjnych badań geodezyjnych i monitorowania zmian zachodzących na Ziemi.

  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 51

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png