eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Studencki sztab WOŚP po raz drugi

15.01.2019

Studencki sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy działający przy UPWr zagrał po raz drugi i zebrał ponad 100 tys. zł.

Studenci z Chin o ogrodnictwie

15.01.2019

Studenci polsko-chińskiej specjalności z ogrodnictwa spędzili we Wrocławiu prawie rok – o studiach, zwiedzaniu Polski i Europy, kulturze i nauce języka opowiada w ich imieniu Siyuan Wang.

Zmarł prof. Ryszard Badura

14.01.2019

Był wybitnym naukowcem, który otworzył medycynę weterynaryjną na współpracę z medycyną człowieka. Cztery kadencje stał na czele Uniwersytetu Przyrodniczego. Odszedł człowiek-legenda z uczelnią związany od 1945 roku.

Jubileusz docenta Jerzego Kiersnowskiego

10.01.2019

Jest szarmancki, błyskotliwy i zawstydza wiedzą. Uwielbiany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, w zespole fermentacyjnym Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż jest po prostu kochany. Nic dziwnego, że na 95. urodzinach Jerzego Kiersnowskiego były tłumy.

Miniatura 2 – granty dla naukowców UPWr

09.01.2019

Trzy granty z programu Miniatura 2 Narodowego Centrum Nauki otrzymali naukowcy UPWr: dr Aleksandra Grudniewska, dr Tomasz Janek i dr Kamil Sierżant. W sumie do prawie 150 tys. na badania.

Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami

03.01.2019

Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.

UPWr radzi: jak pomóc psu w sylwestra

27.12.2018

We Wrocławiu nie będzie w tym roku pokazu sztucznych ogni w sylwestra, ale to nie znaczy, że nasze psy są bezpieczne. Jak uchronić je przed petardami fajerwerkami, odpalanymi na osiedlach, pod blokami i na podwórkach?

Ekspert UPWr: wigilia może być lekkostrawna

24.12.2018

Prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czy święta mogą być dietetyczne, jakie przyprawy nam pomogą przy przejedzeniu i na co zwrócić uwagę, przygotowując świąteczne smakołyki.

Życzenia Świąteczne

21.12.2018

Radości z rzeczy ważnych i codziennych. Życzliwości ludzi i świata. Spełnienia marzeń i cennych chwil z bliskimi. Dobrych, wesołych i rodzinnych świąt oraz satysfakcji w życiu zawodowym w nowym, 2019 roku.

Ekspert UPWr: jak mówią zwierzęta

21.12.2018

Zanim w Wigilię powiedzą, co o nas myślą… Rozmowa z dr Julią Miller, weterynarzem i behawiorystką, o komunikowaniu się zwierząt.

Ekspert UPWr: warto jeść ryby

20.12.2018

O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Grudniowe posiedzenie senatu

20.12.2018

Podczas ostatniego posiedzenia senatu w 2018 roku zatwierdzono m.in. prowizorium planu rzeczowo-finansowego na rok 2019 i roczny wymiar zadań dydaktycznych nauczycieli akademickich i zasady rozliczania godzin dydaktycznych.

Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę

19.12.2018

Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.

Konwent UPWr zakończył działalność

19.12.2018

Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.

Rekrutacja na studia II stopnia

19.12.2018

Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia na UPWr. Do wyboru jest 21 kierunków studiów i aż 38 specjalności, w tym nowość – geodezja satelitarna.

Prezydent Jacek Sutryk będzie gościem Uniwersytetu Przyrodniczego

18.12.2018

Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk gościem UPWr. Redakcji„Głosu Uczelni” odpowiada na pytania dotyczące relacji miasto – środowisko akademickie.

Ekspert UPWr: zwierzę to nie zabawka

18.12.2018

Magia świąt i zabiegi marketingowców sprzyjają podejmowaniu nieracjonalnych decyzji podczas grudniowych zakupów. Dr Tomasz Piasecki o tym, dlaczego nie powinniśmy kupować zwierząt na prezent.

Ekspert UPWr radzi: czy kupować żywą rybę na święta?

17.12.2018

Prof. Wojciech Dobicki z Katedry Limnologii i Rybactwa o tym, czy kupowanie żywych ryb na wigilię jest humanitarne i czy rzeczywiście ryby nie czują bólu.

RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska

14.12.2018

16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.

Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi

13.12.2018

Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.

Opus 15: prawie 4 mln zł dla UPWr

13.12.2018

Pięcioro naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyło granty w konkursie Narodowego Centrum Nauki – Opus 15. Ich łączna wartość to niemal 4 mln zł.

  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 63

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png