eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Styczniowe posiedzenie senatu

25.01.2019

Do najważniejszych punktów posiedzenia należało wprowadzenie zmian do Statutu UPWr, określenie sposobu powoływania i zadań pierwszej Rady Uczelni oraz dyskusja nad reformą systemu edukacji na UPWr.

Studenci UPWr w programie TopMinds

24.01.2019

Troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego zakwalifikowało się do programu TopMinds. To Igor Turkiewicz, Karolina Tkacz – doktoranci prof. Anety Wojdyło oraz Marta Kawicka z I roku weterynarii.

Stacja w Radomierzu będzie centrum edukacyjnym

23.01.2019

W Radomierzu i w Hoyerswerdzie powstaną ośrodki edukacji żywieniowej – na początek w warsztatach ze zrównoważonego żywienia weźmie udział 150 dzieci z Dolnego Śląska i Saksonii.

Zielony uniwersytet – kolejny etap inwestycji

22.01.2019

Zielony uniwersytet to termodernizacja budynków Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Właśnie zakończono jej kolejny etap – ocieplenie budynków przy ul. Kożuchowskiej.

Mowa nienawiści – apel rektorów

18.01.2019

Rektorzy uczelni Wrocławia i Opola poruszeni tragiczną śmiercią prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza apelują o wzajemny szacunek – z nadzieją, że umiar w słowach obniży temperaturę sporów w Polce.

Koncert Noworoczny przełożony

17.01.2019

W związku z ogłoszeniem przez Prezydenta RP żałoby narodowej Koncert Noworoczny został przełożony.

Studencki sztab WOŚP po raz drugi

15.01.2019

Studencki sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy działający przy UPWr zagrał po raz drugi i zebrał ponad 100 tys. zł.

Zmarł prof. Ryszard Badura

14.01.2019

Był wybitnym naukowcem, który otworzył medycynę weterynaryjną na współpracę z medycyną człowieka. Cztery kadencje stał na czele Uniwersytetu Przyrodniczego. Odszedł człowiek-legenda z uczelnią związany od 1945 roku.

Jubileusz docenta Jerzego Kiersnowskiego

10.01.2019

Jest szarmancki, błyskotliwy i zawstydza wiedzą. Uwielbiany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, w zespole fermentacyjnym Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż jest po prostu kochany. Nic dziwnego, że na 95. urodzinach Jerzego Kiersnowskiego były tłumy.

Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami

03.01.2019

Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.

UPWr radzi: jak pomóc psu w sylwestra

27.12.2018

We Wrocławiu nie będzie w tym roku pokazu sztucznych ogni w sylwestra, ale to nie znaczy, że nasze psy są bezpieczne. Jak uchronić je przed petardami fajerwerkami, odpalanymi na osiedlach, pod blokami i na podwórkach?

Ekspert UPWr: wigilia może być lekkostrawna

24.12.2018

Prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czy święta mogą być dietetyczne, jakie przyprawy nam pomogą przy przejedzeniu i na co zwrócić uwagę, przygotowując świąteczne smakołyki.

Życzenia Świąteczne

21.12.2018

Radości z rzeczy ważnych i codziennych. Życzliwości ludzi i świata. Spełnienia marzeń i cennych chwil z bliskimi. Dobrych, wesołych i rodzinnych świąt oraz satysfakcji w życiu zawodowym w nowym, 2019 roku.

Ekspert UPWr: jak mówią zwierzęta

21.12.2018

Zanim w Wigilię powiedzą, co o nas myślą… Rozmowa z dr Julią Miller, weterynarzem i behawiorystką, o komunikowaniu się zwierząt.

Grudniowe posiedzenie senatu

20.12.2018

Podczas ostatniego posiedzenia senatu w 2018 roku zatwierdzono m.in. prowizorium planu rzeczowo-finansowego na rok 2019 i roczny wymiar zadań dydaktycznych nauczycieli akademickich i zasady rozliczania godzin dydaktycznych.

Konwent UPWr zakończył działalność

19.12.2018

Konstytucja dla Nauki, czyli Ustawa 2.0 likwiduje konwenty działające przy uczelniach. Na ostatnim posiedzeniu Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego padły słowa podziękowania za wspólną pracę, ale rozmawiano też o planach na przyszłość.

RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska

14.12.2018

16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.

Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi

13.12.2018

Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.

Opus 15: prawie 4 mln zł dla UPWr

13.12.2018

Pięcioro naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyło granty w konkursie Narodowego Centrum Nauki – Opus 15. Ich łączna wartość to niemal 4 mln zł.

„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr

12.12.2018

Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.

Co musimy wiedzieć o globalnym ociepleniu

10.12.2018

V raport IPCC, Międzyrządowego Zespołu ds. Zmiany Klimatu nie pozostawia wątpliwości – epoka antropocenu to gwałtowne przyspieszenie. Przedstawiamy najważniejsze wnioski z analiz, jakie zostały przekazane uczestnikom szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.

  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 47

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png