eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Nagrody premiera dla naukowców z UPWr

26.10.2018

Dr Dominika Kulig i dr hab. Anna Gliszczyńska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zostały laureatkami nagród premiera za wyróżnione rozprawy doktorskie i wysoko ocenione osiągnięcia będące podstawą nadania stopnia naukowego doktora habilitowanego.

Wracają Wieczory Pawłowickie

25.10.2018

Koncert inaugurujący sezon artystyczny 2018/2019 będzie hołdem dla zmarłego w kwietniu prof. Jerzego Monkiewicza – mówi prof. Jan Twardoń, nowy prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Pałacu Wrocław Pawłowice.

Ustawa o szkolnictwie wyższym: czas konsultacji

22.10.2018

Pięć komisji, które zajmą się przygotowaniem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na zmiany związane z wejściem w życie reformy szkolnictwa wyższego, mają narzędzie – e-platformę, poprzez którą można zgłaszać uwagi, pomysły oraz pytania związane z procesem wdrażania Konstytucji dla Nauki.

IV Noc Laboratoriów - fotorelacja

22.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.

Noc Laboratoriów: jak się ma torf do kosmetyków?

17.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z firmą Tołpa otworzy laboratorium kosmetyczne podczas IV Nocy Laboratoriów. W trakcie zajęć słuchacze będą mogli stworzyć swój własny krem, ale też poznać właściwości i zastosowanie torfu w kosmetykach.

Katedra i Klinika Chirurgii UPWr z Polską Nagrodą Innowacyjności 2018

15.10.2018

Polska Nagroda Innowacyjności przyznawana jest przez Polską Agencję Przedsiębiorczości i redakcję „Forum Przedsiębiorczości”. Po kolejny przyznano ją naszej weterynarii. Tym razem nagrodzono Katedrę i Klinikę Chirurgii.

IV Noc Laboratoriów na UPWr

15.10.2018

20 października UPWr ponownie otworzy się dla wrocławian – w tym roku wspólnie z firmą Tołpa zapraszamy do laboratorium kosmetycznego, w którym będzie można zrobić sobie samemu krem.

Wyniki ankietyzacji – najlepsi prowadzący

10.10.2018

Po raz drugi studenci podsumowali zakończony semestr oceniając wszystkich swoich prowadzących. Na każdym wydziale wybrany został najlepszy dydaktyk, a dwa zyskały także dodatkowy dzień wolny.

Inauguracja roku akademickeigo 2018/2019

04.10.2018

3 października społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozpoczęła nowy rok akademicki. To będzie czas wyzwań i zmian.

Dokąd zmierzamy pod rządami nowego prawa

02.10.2018

Od 1 października działa nowe Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jak będzie ono wdrażane na UPWr, wyjaśnia rektor prof. Tadeusz Trziszka.

Inauguracja środowiskowa 2018/2019

02.10.2018

O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.

Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy

01.10.2018

Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Wrześniowe posiedzenie senatu

28.09.2018

Informacje o wdrażaniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, uchwalenie strategii rozwoju uczelni i powołanie studiów II stopnia z biologii człowieka – oto najważniejsze punkty wrześniowego posiedzenia senatu.

Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych

27.09.2018

Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych

24.09.2018

Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.

Zapraszamy na V Święto sera i wina

17.09.2018

Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.

ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy

10.09.2018

Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.

Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii

21.08.2018

W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 58

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png