eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Trwa nabór na studia

25.07.2024

1 sierpnia ruszył III nabór na studia stacjonarne I stopnia.

Studia podyplomowe na UPWr

24.07.2024

UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.

Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności

22.07.2024

W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.

Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr

18.07.2024

UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.

Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr

17.07.2024

Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.

W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr

16.07.2024

UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.

„Operetka dla Dzieci" na wrocławskich Pawłowicach

15.07.2024

W minioną niedzielę Pałac Pawłowice gościł Stowarzyszenie Operetki Wrocławskiej, która przygotowała w ramach cyklu Koncerty na wynos wyjątkowe wydarzenie - „Operetkę dla Dzieci”. Spektakl, zorganizowany w formie interaktywnej bajki muzycznej, był skierowany do dzieci w wieku od 3 do 12 lat. Tegoroczna, trzecia już edycja, okazała się wyjątkowo udana, gromadząc liczną publiczność.

Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów

10.07.2024

Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.

Szkoła Letnia Zaawansowanych Metod Sensorycznych SEASONED

09.07.2024

Pod koniec czerwca, na Uniwersytecie Południowej Danii (SDU) w Odense odbyła się druga edycja Szkoły Letniej Zaawansowanych Metod Sensorycznych, organizowana w ramach projektu SEASONED. Wydarzenie zgromadziło ekspertów i studentów z różnych części świata, tworząc wyjątkową platformę do nauki i wymiany doświadczeń w dziedzinie zaawansowanych technik analizy sensorycznej. Wśród nich byli uczestnicy z UPWr.

Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle

08.07.2024

W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.

Jubileusz prof. Aliny Wieliczko

04.07.2024

Coroczna konferencja naukowa poświęcona awiopatologii tym razem połączona została z jubileuszem 45-lecia pracy zawodowej prof. Aliny Wieliczko, byłej prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ds. współpracy z zagranicą i rozwoju uczelni.

Zmarł prof. Zygmunt Owsiak

03.07.2024

W poniedziałek 1 lipca 2024 r. zmarł prof. dr hab. inż. Zygmunt Owsiak. Związany z Instytutem Inżynierii Rolniczej, był cenionym naukowcem oraz wychowawcą wielu pokoleń badaczy i studentów.

Zmarł doc. Jerzy Kiersnowski

01.07.2024

W grudniu 2023 roku świętował setne urodziny. Gratulacje składali mu wtedy nie tylko przyjaciele, ale też współpracownicy, wychowankowie i rektor UPWr, oraz przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i kombatantów Armii Krajowej. Docent Jerzy Kiersnowski zmarł 28 czerwca 2024 roku.

Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych

27.06.2024

Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.

Projektowanie miast przyjaznych seniorom

24.06.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.

Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy

19.06.2024

Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!

Rodzinne Pawłowice

18.06.2024

Już po raz drugi pawłowicki pałac i park stały się scenerią pikniku rodzinnego organizowanego przez radę osiedla i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Były koncerty, strefa kibica, domowe jedzenie i dużo zabawy nie tylko dla najmłodszych.

Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną

10.06.2024

W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.

Dzień otwarty na Kampusie Biskupin

07.06.2024

Dzień Otwarty zgromadził licznych gości zainteresowanych ofertą edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 6 czerwca na Kampusie Biskupin uczestnicy mieli okazję wziąć udział w różnorodnych wykładach, warsztatach i pokazach przygotowanych przez pracowników oraz studentów uczelni.

Kandydaci na dziekanów w kadencji 2024-2028

05.06.2024

Rektor Elekt, prof. Krzysztof Kubiak przedstawia zaakceptowanych kandydatów na dziekanów kadencji 2024-2028.

Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny

04.06.2024

Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 50

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png