eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby

21.08.2023

Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.

Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!

08.08.2023

Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Dr Marta Sylla ze stypendium MEN dla wybitnych młodych naukowców

28.07.2023

Naukowczyni z UPWr została nagrodzona stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla wybitnych młodych naukowców za osiągnięcia naukowe w dyscyplinie geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.

Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek

26.07.2023

Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.

Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały

18.07.2023

Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.

Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders

13.07.2023

Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.

Chór UPWr ze srebrnym medalem Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Prevezie

12.07.2023

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pod batutą prof. Alana Urbanka, zdobył srebrny medal na 27. Międzynarodowym Konkursie Chóralnym w Prevezie, w Grecji.

Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr

07.07.2023

Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.

Brązowy medal dla zawodnika Sekcji Karate AZS Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

06.07.2023

Michał Bąbos zdobył brązowy medal Igrzysk Europejskich. Nie jest to jednak pierwszy sukces zawodnika Sekcji Karate AZS Uniwersytetu Przyrodniczego Wrocław na najważniejszych turniejach w Europie i na Świecie.

Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia

06.07.2023

Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.

Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK

04.07.2023

Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.

Grzyby internetem natury

03.07.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.

Perspektywy 2023. UPWr na pierwszym miejscu wśród uczelni przyrodniczych w Polsce

29.06.2023

UPWr po raz kolejny znalazł się na pierwszym miejscu wśród uczelni przyrodniczych w Polsce. Utrzymuje też wysokie pozycje w Rankingu Kierunków Studiów, a w zestawieniu ogólnym plasuje się na 30. miejscu.

Justyna Horbowy – z miłości do kwiatów

27.06.2023

Justyna Horbowy, studentka drugiego roku architektury krajobrazu, zdobyła czwarte miejsce na Czwartych Florystycznych Mistrzostwach Polski Juniorów. Udział w nich dofinansował jej Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023

23.06.2023

UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

Co mówią kości, czyli prawda zakopana w ziemi

19.06.2023

Zawód archeologa i antropologa to wyjątkowe zajęcie. Nie tylko fascynujące, ale też trudne, często obciążone dużymi emocjami. Z czym muszą się mierzyć naukowcy? Co udało się wyczytać z kości znalezionych w dolnośląskich filiach obozów koncentracyjnych, jakie były kulisy badań czaszki Janiny Lewandowskiej, jedynej kobiety zamordowanej w Katyniu? W najnowszym odcinku podcastu na te i inne pytania odpowiadają prof. Barbara Kwiatkowska i dr Paweł Konczewski z Zakładu Antropologii UPWr.

Sukces UPWr w prestiżowym rankingu THE Impact

06.06.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz drugi znalazł się w THE Impact Rankings, notując przy tym spore awanse w poszczególnych kategoriach. To jedyny międzynarodowy ranking oceniający szkoły wyższe pod kątem Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, a jego celem jest promowanie uczelni mierzących się z wyzwaniami współczesności oraz mających wkład w budowanie zrównoważonego społeczeństwa.

Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

05.06.2023

W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.

Studentki UPWr ze stypendium na zagraniczne studia

29.05.2023

Sześć studentek Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatkami Studenckiego Programu Stypendialnego. To Marta Marcinek, Maria Karpeta, Klaudia Marzec, Maria Malinowska, Adrianna Czupryna i Weronika Kuźnia.

Komórki do zadań specjalnych

26.05.2023

Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg