eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Robert Makłowicz zaprasza na Pawłowice

18.09.2018

Robert Makłowicz o tradycyjnych smakach, o tym dlaczego warto je chronić i jak polskim producentom w tej ochronie pomogła Unia Europejska. A w niedzielę o godz. 14 na Pawłowicach opowie o kosmosie polskich smaków.

Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu

03.09.2018

Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.

Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...

23.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

UPWr: studia nie tylko dla zielarzy

09.08.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.

Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem

02.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

31.07.2018

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.

Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?

26.07.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.

Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii

24.07.2018

Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.

Eksperci UPWr radzą: jak i co grillować na zdrowie?

12.07.2018

Dr Maciej Bieńkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności o wszystkich tajemnicach grillowania, które tak polubili Polacy.

Prof. Krzysztof Kubiak: – Weterynaria była moim marzeniem

09.07.2018

Prof. Krzysztof Kubiak, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, odebrał nominację profesorską. I opowiada, dlaczego od dziecka chciał leczyć zwierzęta, a jednak został naukowcem.

Eskperci UPWr radzą: jak przygotować psa na wakacje?

05.07.2018

Dr Maciej Grzegory, ordynator w Przychodni Weterynaryjnej Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego, nie tylko o apteczce dla czworonoga.

Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów

28.06.2018

W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.

Jeden świat, jedno zdrowie. UPWr o farmakologii i toksykologii

22.06.2018

Zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt, roślin i stanu środowiska, w którym żyjemy. O idei „One Health” rozmawiają we Wrocławiu farmakolodzy i toksykolodzy weterynaryjni.

Doktoranci UPWr z grantami programu Preludium 14

21.06.2018

Katarzyna Kornicka, Ewa Kozłowska i Paweł Stępień dostali granty na projekty badawcze z programu Preludium 14 Narodowego Centrum Nauki.

XV edycja „Wrocławskiej Magnolii”

13.06.2018

Natalia Kordysz, absolwentka architektury krajobrazu na UPWr, zajęła I miejsce w konkursie na najlepsze prace magisterskie „Wrocławska Magnolia”. Aneta Szymoniak zdobyła wyróżnienie.

Serwal – dziki kot na badaniach na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej

05.06.2018

Serwal to dziki kot pochodzący z Afryki. 12-letni samiec ważący 18 kg, na co dzień mieszkaniec zoo w Borysewie, przyjechał na badania na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej UPWr.

Na UPWr energię czerpiemy ze słońca

24.05.2018

Panele fotowoltaiczne na Centrum Dydaktyczno-Naukowym i pływalni Studium Wychowania Fizycznego i Sportu to największe we Wrocławiu instalacje fotowoltaiczne zainstalowane na obiektach użyteczności publicznej. UPWr zostaje zielonym uniwersytetem.

Młode Talenty 2018 – sukces UPWr

22.05.2018

Dolnośląski Klub Kapitału rozstrzygnął konkurs „Młode Talenty”. Kinga Pilarska zwyciężyła w kategorii „Sukces w działalności społecznej”. Laureatkami zostały także Katarzyna Kornicka, Żaneta Król, Sabina Lachowicz i Safoura Reza.

Prof. Alina Wieliczko doktorem honoris causa lwowskiej uczelni

21.05.2018

Prof. Alina Wieliczko została doktorem honoris causa Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii we Lwowie. Jest pierwszą kobietą w historii tej uczelni, którą przyznano tę godność.

Doktorant UPWr zdobywcą stypendium im. Anny Pasek

17.05.2018

Henryk Grzywna, doktorant II roku w Instytucie Kształtowania i Ochrony Środowiska na Wydziale Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji UPWr, został laureatem X Konkursu Stypendialnego im. Anny Pasek, promującego najzdolniejszych doktorantów polskich jednostek naukowych.

  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 36

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png