eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Maria Soroko. Z UPWr do USA – na stypendium Fulbrigtha

15.03.2018

Dr Maria Soroko z Zakładu Hodowli Koni i Jeździectwa na UPWr w sierpniu wyjedzie na stypendium Fulbrighta. Nam opowiada o swoich badaniach naukowych, o studiach zagranicą i o fizjoterapii koni.

Człowiek i pies – zespół ratujący życie

24.01.2018

Weterynarze UPWr będą leczyć psy GOPR, WOPR i OSP, a ich opiekunowie opowiadają, jak się wybiera i szkoli psy, które ratują ludzkie życie, jak wygląda akcja poszukiwawcza z udziałem psów i dlaczego właściwie zostaje się ratownikiem-ochotnikiem.

Alicja Majewska: – Dlaczego pomagam? Bo tak trzeba

11.01.2018

– Jeśli moja popularność może pomóc w czynieniu dobra, to oczywiste, że ją do tego wykorzystuję – mówi Alicja Majewska, tegoroczna gwiazda Koncertu Noworocznego na UPWr.

Lekarze weterynarii z UPWr z nagrodą EuroSymbol 2017

05.01.2018

Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr – z kategorią A w ocenie parametrycznej – oraz Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych z nagrodą EuroSymbol 2017.

Prof. Monkiewicz: – Jestem ciekawy. Wszystkiego

03.01.2018

Prof. Jerzy Monkiewicz o swojej miłości do psów i Pawłowic, podróżach po świecie i wspinaczkach po górach, o tym, jak o mały włos nie znalazł się na wojnie.

Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków

21.12.2017

O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.

Cukiernik w roli architekta

15.12.2017

Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.

Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon

08.12.2017

Z marnowaniem żywności i nowymi technologiami, które mogą pomóc rozwiązać problem zmierzyli się uczestnicy pierwszego w Polsce Food Waste Hackathonu organizowanego m.in. przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Czworo naukowców UPWr w programie Mozart

29.11.2017

Prof. Aneta Wojdyło, dr Paweł Lochyński, dr Tomasz Strzała i dr hab. Szymon Szewrański – ich projekty znalazły się w szóstej, ostatniej edycji programu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART.

Posiedzenie Konwentu UPWr: strategia i rozwój

15.11.2017

Perspektywy rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz rozwój Dolnego Śląska w kontekście Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju były tematami posiedzenia Konwentu UPWr, którego gościem był wiceminister Witold Słowik.

Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza

13.11.2017

Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.

UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania

20.10.2017

20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.

Polski Kongres Browarniczy

13.10.2017

We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

II Forum Inteligentnego Rozwoju

29.09.2017

Nauka, biznes i samorządy spotykają się w jednym miejscu, aby dyskutować i tworzyć rozwiązania gwarantujące polskiej gospodarce wzrost. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest współorganizatorem rzeszowskiego forum.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

Trwa rekrutacja na studia doktoranckie

29.08.2017

Trwa rekrutacja na studia III stopnia na wydziałach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poszukujemy osób zainteresowanych prowadzeniem interdyscyplinarnych badań naukowych – mówi prorektor prof. Jarosław Bosy.

Zielona Dolina: podpisano porozumienie UPWr i samorządu

10.08.2017

300 milionów złotych z Regionalnego Programu Operacyjnego – to wymierny efekt porozumienia pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym i Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim dotyczącym budowy „Zielonej Doliny”.

Czy biotechnologia uratuje świat?

19.06.2017

Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.

Impact’17 – byliśmy jego częścią

09.06.2017

Kraków był przez dwa dni europejską stolicą innowacji – na kongresie impact’17 spotkali się naukowcy, biznesmeni, przedsiębiorcy i administracja rządowa. UPWr zaprosił panelistów do dyskusji o wyzwaniach w zakresie żywności i nowoczesnego rolnictwa.

Pożegnaliśmy profesor Dziubę

29.05.2017

Była dociekliwa, otwarta na młodych, wciąż szukająca odpowiedzi na naukowe zagadki. Kochała podróże i chętnie dzieliła się zdobytymi podczas nich doświadczeniami. Pożegnaliśmy profesor Ewelinę Dziubę.

Konwent nie tylko o Zielonej Dolinie

23.05.2017

Transfer technologii, współpraca środowiska naukowego z przedsiębiorcami, umiejętność reagowania na wzywania – to tylko niektóre kwestie podnoszone podczas trzeciego posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego.

  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 23

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png