wybierz kategorie wiadomości
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
Dydaktyka według dr Katarzyny Patejuk
17.09.2024
Nauczanie w obliczu ciągłego rozwoju technologii i zmieniających się potrzeb studentów wymaga od wykładowców elastyczności i zrozumienia. Przykładem takiego podejścia do dydaktyki jest praca dr Katarzyny Patejuk z Katedry Ochrony Roślin, wyróżnionej przez studentów jako najlepszy dydaktyk na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Studenci UPWr na międzyuczelnianym obozie kół naukowych
12.09.2024
Grupa studentów z UPWr odwiedziła Dychów, aby wziąć udział w Międzyuczelnianym Obozie Naukowym Studenckich Kół Naukowych trzech uczelni: Politechniki Warszawskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Gdańskiego. Podczas wydarzenia studenci zdobyli praktyczną wiedzę o zasadach funkcjonowania elektrowni oraz jej wpływie na środowisko.
Doktorantka UPWr z grantem z Preludium
11.09.2024
Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.
Zmarł prof. Władysław Kadłubiec
09.09.2024
9 września 2024 roku zmarł prof. Władysław Kadłubiec, wieloletni pracownik Katedry Genetyki Hodowli Roślin i Nasiennictwa UPWr.
Żegnamy profesor Nikołajczuk
05.09.2024
Profesor Maria Nikołajczuk. Jej wychowankowie podkreślają, że była tytanem pracy, nie lubiła leni, ale jak student lub młody naukowiec zdobył jej uznanie, otwierała przed nim serce i dawała mu wszystko, co tylko może dać Mistrz.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Zmarła prof. Maria Nikołajczuk
30.08.2024
29 sierpnia 2024 roku zmarła prof. Maria Nikołajczuk, wychowawczyni wielu pokoleń lekarzy weterynarii, współtwórczyni i wieloletnia kierownik zespołu immunologii i prewencji weterynaryjnej Wydziału Medycyny Weterynaryjnej
Innowacyjny naukowiec: białko z larw w karmie dla psów
27.08.2024
Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.
Rośliny na podsłuchu. Czy pomidory „mówią” gdy się stresują?
21.08.2024
Naukowcy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu sprawdzają, czy rośliny w przypadku np. niedoboru wody, nadmiernego przesuszenia czy ataku szkodników emitują odgłosy, niesłyszalne dla ludzkiego ucha, które mogą wskazywać na to, że znajdują się w sytuacji dla nich stresowej.
Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr
15.08.2024
W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Trzy projekty programu Horyzont Europa dla UPWr
31.07.2024
Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli finansowanie na trzy innowacyjne projekty badawcze, które zrealizują wspólnie z uczelniami i przedsiębiorstwami z całej Europy. Zajmą się zwiększeniem odporności rolnictwa na suszę, monitorowaniem aktywności sejsmicznej oraz ulepszaniem produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
Studia podyplomowe na UPWr
24.07.2024
UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.
Studenckie Koła Naukowe z UPWr z dofinansowaniem FAST
19.07.2024
SKN-y z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uzyskały znaczące wsparcie w programie FAST. Dzięki dofinansowaniu, studenci będą mogli zrealizować zaawansowane projekty badawcze, takie jak monitoring farm fotowoltaicznych, budowa bioreaktora czy badania jakości wody i gleby.
Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr
18.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.
Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr
17.07.2024
Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.