eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt

09.03.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.

Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni

28.02.2018

Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.

Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony

26.02.2018

Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.

Lutowe posiedzenie senatu

26.02.2018

Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.

Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN

21.02.2018

Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.

Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?

19.02.2018

W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.

Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym

15.02.2018

Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika

13.02.2018

Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?

Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!

08.02.2018

Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.

Architekci krajobrazu z UPWr: Wieś nie musi udawać miasta

07.02.2018

Prof. Irena Niedźwiecka-Filipiak i dr Zbigniew Kuriata zostali wyróżnieni przez samorząd województwa opolskiego za udział w Programie Odnowy Wsi. Nasi naukowcy opolskie doświadczenia wykorzystują też na Dolnym Śląsku.

Międzynarodowe projekty Erasmus+ na UPWr

30.01.2018

W ramach „Współpracy na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk” (program Erasmus+) na UPWr realizowane są trzy projekty międzynarodowe – SEMA II dla wielofunkcyjnego rolnictwa, TOPAS dla wypełnienia luk w systemie edukacji przyrodniczej i PAWER dla zwiększenia mobilności.

Styczniowe posiedzenie senatu

29.01.2018

Podczas pierwszego posiedzenia senatu w 2018 r. wręczono dyplomy zdobywcom stypendiów ministra nauki i szkolnictwa wyższego za wybitne osiągnięcia naukowe oraz przedstawiono sprawozdania z działalności m.in. SJO, SWFiS i Samorządu Studentów UPWr.

Człowiek i pies – zespół ratujący życie

24.01.2018

Weterynarze UPWr będą leczyć psy GOPR, WOPR i OSP, a ich opiekunowie opowiadają, jak się wybiera i szkoli psy, które ratują ludzkie życie, jak wygląda akcja poszukiwawcza z udziałem psów i dlaczego właściwie zostaje się ratownikiem-ochotnikiem.

Weterynarze UPWr będą leczyć psy ratownicze

23.01.2018

Psi ratownicy z WOPR, GOPR i OSP zostali objęci specjalistyczną opieką weterynaryjną na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Koncert Noworoczny – zebraliśmy 94 tys. zł

15.01.2018

Znakomity występ Alicji Majewskiej i Włodzimierza Korcza oraz Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Marcina Januszkiewicza, a do tego blisko 94 tys. zł zebranych na rzecz podopiecznych Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci. 9. Koncert Noworoczny za nami.

Studenci UPWr: dawcy krwi i szpiku

09.01.2018

Pierwszą akcję Pijafka zorganizowała 8 marca 2007 roku. Od tego czasu ponad 10 tysięcy osób oddało łącznie 4500 litrów krwi. Do krwiodawców dołączyli też dawcy szpiku – w 2017 roku dzięki pracy wolontariuszy zarejestrowały się 283 osoby.

Koncert Noworoczny – dobra tradycja pomagania

08.01.2018

Historia Koncertów Noworocznych to tradycja pomagania – od kilku lat – Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci. To blisko 450 tys. zł zebranych podczas aukcji charytatywnych i wielkie gwiazdy polskiej piosenki. 12 stycznia spotkamy się po raz dziewiąty.

UPWr radzi: jak pomóc psu w sylwestra

27.12.2017

We Wrocławiu nie będzie w tym roku pokazu sztucznych ogni w sylwestra, ale to nie znaczy, że nasze psy są bezpieczne. Jak uchronić je przed petardami fajerwerkami, odpalanymi na osiedlach, pod blokami i na podwórkach?

Ekspert UPWr: odchudzajmy się po świętach

22.12.2017

Przeciętna wigilijna kolacja to 2500 kalorii – tradycyjnych 12 potraw ma swoją wartość jak widać nie tylko symboliczną. Ale jak mówi dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, święta są od świętowania, a codzienność od odchudzania.

Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków

21.12.2017

O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.

Nie tylko choinka

20.12.2017

O roślinach świąt Bożego Narodzenia, ich pochodzeniu, symbolice i rzeczywistym wpływie na zdrowie opowiada prof. Ewa Fudali – biolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 59

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png