eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Studentki UPWr w finale konkursu ogrodniczego „Inspiracje-Aranżacje 2024”

14.11.2024

Podczas Międzynarodowych Targów Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu, studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły uznanie za swój projekt w prestiżowym konkursie „Inspiracje-Aranżacje 2024”.

UPWr w kolejnej edycji Rankingu Szanghajskiego GRAS

13.11.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu osiągnął bardzo dobre wyniki w najnowszej edycji ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2024 . W dziedzinie nauk o żywności zajmujemy pierwsze miejsce w Polsce.

Dla niepodległej Polski

10.11.2024

Wśród wielu wybitnych naukowców tworzących historię Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nie mogło zabraknąć takich, którzy w swoich życiorysach mieli wyjątkową – bo niepodległościową – kartę. To Aleksander Zakrzewski, Aleksander Tychowski, Tadeusz Konopiński, Zygmunt Golonka i Stanisław Bac.

BATMAN pomoże nie tylko naukowcom

04.11.2024

Studenci SKN Teriologów skonstruowali urządzenie umożliwiające Bezzałogowy Automatyczny Terenowy Monitoring Akwenów i Nietoperzy (BATMAN). Statek będzie służył do monitoringu aktywności ptaków i nietoperzy na małych zbiornikach wodnych, nie tylko naukowcom. – To również tani i szybki sposób prac inwentaryzacyjnych prowadzonych choćby w procesach przedinwestycyjnych – podkreślają studenci UPWr.

Pamiętamy o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

01.11.2024

Studenci UPWr zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.

Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?

31.10.2024

Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.

Prof. Kowalczyk z nagrodą

28.10.2024

Jest młoda, aktywna, zaledwie dwa lata temu awansowała na stopień doktora habilitowanego i właśnie dostała nagrodę przyznawaną najlepszym polskim innowatorkom. Prof. Alicja Kowalczyk z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w konkursie „Kobiety tworzą innowacje” zajęła III miejsce w kategorii „Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej”.

Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?

28.10.2024

W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.

Cała nadzieja w nanokompozytach

23.10.2024

Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.

Student UPWr podbija żeglarską ekstraklasę

18.10.2024

Kacper Kowalski, student weterynarii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, poza studiami odnosi znaczące sukcesy w żeglarstwie. Mimo że sportem zainteresował się dopiero w wieku szesnastu lat, pomijając tradycyjne klasy przygotowawcze, szybko wypracował sobie miejsce w czołówce polskiego żeglarstwa regatowego.

Nie tylko higiena ciała, ale i umysłu, czyli jak dbać o zdrowie psychiczne na co dzień

10.10.2024

Zdrowie psychiczne coraz częściej staje się w Polsce przedmiotem dyskusji, jednak wciąż pozostaje wiele barier utrudniających otwarte rozmowy i szczere rozmowy o nim. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego Patrycja Krzemieniec, dyrektor Centrum Wsparcia i Dostępności, mówi o mechanizmach prowadzących do załamań psychicznych i wskazuje na proste, ale skuteczne strategie prewencyjne, które mogą wspierać w zachowaniu wewnętrznej równowagi i dbałości o zdrowie emocjonalne.

Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę

07.10.2024

Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.

Miniatura 8 dla trzech naukowczyń UPWr

01.10.2024

W najnowszej edycji konkursu Miniatura 8, organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki, wsparcie na realizację swoich innowacyjnych badań z zakresu zdrowia publicznego, ochrony środowiska oraz rolnictwa zdobyły trzy naukowczynie UPWr. To dr Izabela Janus-Ziółkowska, dr hab. Iwona Gruss oraz dr Agata Siedlecka.

Złoty dyplom dla Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

30.09.2024

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom w kategorii muzyki folk podczas XIII Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Lloret de Mar, który odbył się w połowie września.

UPWr – Tutorską Inspiracją Roku!

27.09.2024

Podczas XI Ogólnopolskiego Kongresu Tutoringu, realizowanego przez Collegium Wratislaviense, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymał certyfikację i akredytację tutorską oraz tytuł Tutorskiej Inspiracji Roku 2023/2024!

Podręczny przewodnik studenta

25.09.2024

Witamy w progach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu! Dostaliście się na studia, ale nowa szkoła, a dla niektórych nowe miasto to wiele zagadek i pytań. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne informacje, by odnaleźć się na pierwszym roku.

Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%

23.09.2024

W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.

Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi

19.09.2024

Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.

Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg

17.09.2024

Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.

Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją

16.09.2024

Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.

Studenci UPWr na międzyuczelnianym obozie kół naukowych

12.09.2024

Grupa studentów z UPWr odwiedziła Dychów, aby wziąć udział w Międzyuczelnianym Obozie Naukowym Studenckich Kół Naukowych trzech uczelni: Politechniki Warszawskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Gdańskiego. Podczas wydarzenia studenci zdobyli praktyczną wiedzę o zasadach funkcjonowania elektrowni oraz jej wpływie na środowisko.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 52

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png