wybierz kategorie wiadomości
Studentki UPWr w finale konkursu ogrodniczego „Inspiracje-Aranżacje 2024”
14.11.2024
Podczas Międzynarodowych Targów Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu GARDENIA w Poznaniu, studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły uznanie za swój projekt w prestiżowym konkursie „Inspiracje-Aranżacje 2024”.
UPWr w kolejnej edycji Rankingu Szanghajskiego GRAS
13.11.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu osiągnął bardzo dobre wyniki w najnowszej edycji ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2024 . W dziedzinie nauk o żywności zajmujemy pierwsze miejsce w Polsce.
Cel 9: Stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie i innowacyjność
12.11.2024
W 2015 roku na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych reprezentanci 193 państw jednogłośnie przyjęli Agendę 2030 wyznaczająca cele, nazwane celami zrównoważonego rozwoju. 2030 rok oznaczał termin ich realizacji. Już wiadomo, że nierealny, nie zmienia to jednak faktu, że nawet jeśli uznamy je za rodzaj pozytywistycznej utopii, to jednak wiele z nich powoli udaje się realizować.
Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?
31.10.2024
Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.
Prof. Kowalczyk z nagrodą
28.10.2024
Jest młoda, aktywna, zaledwie dwa lata temu awansowała na stopień doktora habilitowanego i właśnie dostała nagrodę przyznawaną najlepszym polskim innowatorkom. Prof. Alicja Kowalczyk z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt w konkursie „Kobiety tworzą innowacje” zajęła III miejsce w kategorii „Naukowczyni w przetwórstwie rolno-spożywczym i produkcji zwierzęcej”.
Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?
28.10.2024
W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.
Cała nadzieja w nanokompozytach
23.10.2024
Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.
Efektywna dydaktyka – sztuka łączenia teorii z praktyką
22.10.2024
Jak skutecznie przekazywać wiedzę, odpowiadając na potrzeby studentów i jednocześnie zapewniając, że będą oni przygotowani do zawodowych wyzwań? Prof. Jan Kapłon, podkreśla, że podstawą sukcesu w nauczaniu jest słuchanie studentów i rozumienie wartości praktycznego podejścia do edukacji.
Cel 8: dobra praca, równa płaca
14.10.2024
Ósmy Cel Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych wyznaczony do realizacji do 2030 roku dotyczy z jednej strony wzrostu gospodarczego – stabilnego i zrównoważonego, a z drugiej połączonego z tym wzrostem pełnego, produktywnego, a przede wszystkim godnego zatrudnienia dla wszystkich ludzi.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Miniatura 8 dla trzech naukowczyń UPWr
01.10.2024
W najnowszej edycji konkursu Miniatura 8, organizowanego przez Narodowe Centrum Nauki, wsparcie na realizację swoich innowacyjnych badań z zakresu zdrowia publicznego, ochrony środowiska oraz rolnictwa zdobyły trzy naukowczynie UPWr. To dr Izabela Janus-Ziółkowska, dr hab. Iwona Gruss oraz dr Agata Siedlecka.
Złoty dyplom dla Chóru Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
30.09.2024
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył złoty dyplom w kategorii muzyki folk podczas XIII Międzynarodowego Konkursu Chóralnego w Lloret de Mar, który odbył się w połowie września.
UPWr – Tutorską Inspiracją Roku!
27.09.2024
Podczas XI Ogólnopolskiego Kongresu Tutoringu, realizowanego przez Collegium Wratislaviense, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymał certyfikację i akredytację tutorską oraz tytuł Tutorskiej Inspiracji Roku 2023/2024!
Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%
23.09.2024
W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
Dydaktyka według dr Katarzyny Patejuk
17.09.2024
Nauczanie w obliczu ciągłego rozwoju technologii i zmieniających się potrzeb studentów wymaga od wykładowców elastyczności i zrozumienia. Przykładem takiego podejścia do dydaktyki jest praca dr Katarzyny Patejuk z Katedry Ochrony Roślin, wyróżnionej przez studentów jako najlepszy dydaktyk na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Cel 7: zrównoważona energia
09.09.2024
Na strategicznej liście celów zrównoważonego rozwoju – agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjętej w 2015 roku w Nowym Jorku – w punkcie siódmym zapisano zapewnienie wszystkim dostępu do źródeł stabilnej, zrównoważonej i nowoczesnej energii po przystępnej cenie.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?