eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją

16.09.2024

Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.

Zmarł prof. Władysław Kadłubiec

09.09.2024

9 września 2024 roku zmarł prof. Władysław Kadłubiec, wieloletni pracownik Katedry Genetyki Hodowli Roślin i Nasiennictwa UPWr.

Żegnamy profesor Nikołajczuk

05.09.2024

Profesor Maria Nikołajczuk. Jej wychowankowie podkreślają, że była tytanem pracy, nie lubiła leni, ale jak student lub młody naukowiec zdobył jej uznanie, otwierała przed nim serce i dawała mu wszystko, co tylko może dać Mistrz.

Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia

04.09.2024

Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.

Zmarła prof. Maria Nikołajczuk

30.08.2024

29 sierpnia 2024 roku zmarła prof. Maria Nikołajczuk, wychowawczyni wielu pokoleń lekarzy weterynarii, współtwórczyni i wieloletnia kierownik zespołu immunologii i prewencji weterynaryjnej Wydziału Medycyny Weterynaryjnej

Eksperci UPWr radzą: co pić w upały

09.08.2024

Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?

Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy

07.08.2024

O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.

Trzy projekty programu Horyzont Europa dla UPWr

31.07.2024

Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli finansowanie na trzy innowacyjne projekty badawcze, które zrealizują wspólnie z uczelniami i przedsiębiorstwami z całej Europy. Zajmą się zwiększeniem odporności rolnictwa na suszę, monitorowaniem aktywności sejsmicznej oraz ulepszaniem produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.

Trwa nabór na studia

25.07.2024

1 sierpnia ruszył III nabór na studia stacjonarne I stopnia.

Studia podyplomowe na UPWr

24.07.2024

UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.

Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności

22.07.2024

W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.

Studenckie Koła Naukowe z UPWr z dofinansowaniem FAST

19.07.2024

SKN-y z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uzyskały znaczące wsparcie w programie FAST. Dzięki dofinansowaniu, studenci będą mogli zrealizować zaawansowane projekty badawcze, takie jak monitoring farm fotowoltaicznych, budowa bioreaktora czy badania jakości wody i gleby.

Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr

18.07.2024

UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.

Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr

17.07.2024

Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.

W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr

16.07.2024

UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.

Studenci UPWr na II miejscu w konkursie SPAK za najlepsze dyplomy

15.07.2024

W ostatniej edycji konkursu Stowarzyszenia Polskich Architektów Krajobrazu (SPAK) na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2022-2023 wyróżniono II miejscem Wandę Ziętek za pracę inżynierską i II miejscem Mateusza Bartczaka za pracę magisterską.

Awans UPWr w rankingu QS World University Rankings: Europe

11.07.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu notuje znaczący awans w drugiej edycji prestiżowego zestawienia QS World University Rankings zajmując 452. miejsce w Europie. Oznacza to nie tylko skok o 44 miejsca w porównaniu z rokiem ubiegłym, jest również świadectwem dążenia uczelni do doskonałości akademickiej i naukowej oraz realizacji strategii zrównoważonego rozwoju.

Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów

10.07.2024

Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.

Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle

08.07.2024

W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.

Naukowczynie UPWr ze Stypendium dla Wybitnych Młodych Naukowców

03.07.2024

Dr Iga Kołodyńska i dr Sandra Rychel-Bielska zostały uhonorowane Stypendium Ministra Nauki dla Wybitnych Młodych Naukowców. Docenione prace badawcze mają ogromny potencjał do kształtowania przyszłości zarówno w dziedzinie genetyki roślin, jak i zarządzania krajobrazem.

Zmarł prof. Zygmunt Owsiak

03.07.2024

W poniedziałek 1 lipca 2024 r. zmarł prof. dr hab. inż. Zygmunt Owsiak. Związany z Instytutem Inżynierii Rolniczej, był cenionym naukowcem oraz wychowawcą wielu pokoleń badaczy i studentów.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png