wybierz kategorie wiadomości
Naukowiec z UPWr mentorem w TopMinds
06.11.2018
Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak o swoim udziale w programie TopMinds i znaczeniu mentoringu w rozwijaniu kompetencji.
Czekamy na kotlety z probówki
29.10.2018
Prof. Roman Kołacz o prawach zwierząt i o tym, czy świat czeka na zaprzestanie hodowli i produkcję mięsa w laboratoriach – z komórek macierzystych.
Jubileusz 70-lecia prof. Czabana: – Jestem szczęściarzem
23.10.2018
Prof. Stanisław Czaban marzy o loży honorowej na koncercie noworocznym Filharmoników Wiedeńskich, szykuje się do realizacji dwóch grantów i przyznaje, że w obok teorii w nauce ważna jest praktyka inżynierska.
Ustawa o szkolnictwie wyższym: czas konsultacji
22.10.2018
Pięć komisji, które zajmą się przygotowaniem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na zmiany związane z wejściem w życie reformy szkolnictwa wyższego, mają narzędzie – e-platformę, poprzez którą można zgłaszać uwagi, pomysły oraz pytania związane z procesem wdrażania Konstytucji dla Nauki.
Naukowcy z UPWr i sposób na smog
17.10.2018
Prof. Jerzy Zwoździak z Centrum Naukowego Zarządzania Ryzykiem Środowiskowym i Monitoringu Ekosystemów opowiada o projekcie wartym blisko 3 mln euro, jaki Uniwersytet Przyrodniczy realizuje wspólnie z gminą Wrocław i o tym, jak walczyć ze smogiem.
Wyniki ankietyzacji – najlepsi prowadzący
10.10.2018
Po raz drugi studenci podsumowali zakończony semestr oceniając wszystkich swoich prowadzących. Na każdym wydziale wybrany został najlepszy dydaktyk, a dwa zyskały także dodatkowy dzień wolny.
Prof. Hawkesford o zrównoważonym rozwoju
08.10.2018
Prof. Malcolm John Hawkesford, dyrektor Departamentu Nauk o Roślinach w Instytucie Naukowym Rothamsted Research, z wykładami i seminarium na UPWr w ramach programu Visiting Professor.
Prof. Patkowska-Sokoła: – Uwierzmy w CLA. Dla zdrowia
05.10.2018
Jubilatka, prof. Bożena Patkowska-Sokoła o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych CLA uzyskiwanych z mleka owiec, o łagodności, jakiej uczą te zwierzęta i o tym, dlaczego warto się uczyć.
Doktorat honoris causa dla prof. Bogusława Buszewskiego
03.10.2018
Profesor Bogusław Buszewski, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, o tym, dlaczego nie został lekarzem, a chemikiem, o pasji do nauki, znaczeniu chromatografii, o swoich mistrzach i uczniach.
Dokąd zmierzamy pod rządami nowego prawa
02.10.2018
Od 1 października działa nowe Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jak będzie ono wdrażane na UPWr, wyjaśnia rektor prof. Tadeusz Trziszka.
Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy
01.10.2018
Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.
Wrześniowe posiedzenie senatu
28.09.2018
Informacje o wdrażaniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, uchwalenie strategii rozwoju uczelni i powołanie studiów II stopnia z biologii człowieka – oto najważniejsze punkty wrześniowego posiedzenia senatu.
Prof. Asari: – Czas na społeczeństwo cyrkularne
26.09.2018
Prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto, członek Japońskiego Towarzystwa Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami, na UPWr rozmawiała o proekologicznych działaniach podejmowanych w Japonii na rzecz zmniejszenia ilości odpadów.
Robert Makłowicz zaprasza na Pawłowice
18.09.2018
Robert Makłowicz o tradycyjnych smakach, o tym dlaczego warto je chronić i jak polskim producentom w tej ochronie pomogła Unia Europejska. A w niedzielę o godz. 14 na Pawłowicach opowie o kosmosie polskich smaków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Wszystko o pracy geodety
30.07.2018
O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.
Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?
26.07.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.
Nabór na studia podyplomowe na UPWr
18.07.2018
W roku akademickim 2018/2019 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu planuje uruchomić 13 kierunków studiów podyplomowych. Na większość z nich nabór trwa już teraz.
Eksperci UPWr radzą: jak i co grillować na zdrowie?
12.07.2018
Dr Maciej Bieńkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności o wszystkich tajemnicach grillowania, które tak polubili Polacy.