wybierz kategorie wiadomości
Prof. Lazar: – Stawiam na myślenie
01.02.2023
Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.
Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia
30.01.2023
Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.
Naukowcy UPWr odkrywają potencjał mykobiomu flory leśnej
25.01.2023
Egipski naukowiec dr El-Sayed Ramadan El-Sayed Ali dołączył do UPWr, by poprowadzić projekt BioExplor, który dotyczy badań nad mykobiomem flory leśnej, jako źródła nowych związków bioaktywnych, karotenoidów i innych biopigmentów.
Ziemia się spłaszcza i obraca coraz szybciej
16.01.2023
Gdzie jest środek ziemi i jaki jest jej kształt? Które filmy science-fiction są bliskie prawdy? W kolejnym odcinku podcastu odpowiemy na te pytania razem z geodetami UPWr, którzy udoskonalają systemy nawigacyjne, poprawiają wysokości polskich szczytów górskich w atlasach i rozwiązują zagadkę Einsteina.
Kuba Sienkiewicz: – Codzienna serdeczność dobrze nastraja
11.01.2023
Lider zespołu Elektryczne Gitary, lekarz, gitarzysta i wokalista Kuba Sienkiewicz o tym, jak łączy medycynę ze sztuką, dlaczego ważna jest codzienna uprzejmość wobec ludzi, jak zmienił go covid i czym jest dla niego dobroczynność. Kuba Sienkiewicz wystąpi na Koncercie noworocznym 13 stycznia razem z Grupą MoCarta.
Grupa MoCarta: – Niesiemy ludziom uśmiech
10.01.2023
Filip Jaślar z Grupy MoCarta o współpracy z Kubą Sienkiewiczem, o tym czy istnieje polski przebój wszech czasów i czy jest piosenka, której lubiany i ceniony kwartet smyczkowy by nie zagrał. Artyści wystąpią podczas 14. Koncertu noworocznego, poprzedzonego charytatywną aukcją, z której dochód zostanie przeznaczony na wsparcie budowy domu wytchnieniowego Wrocławskiego Hospicjum dla Dzieci.
Naturalnie, tajemniczo, bezpiecznie
04.01.2023
Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.
Smog – walka o oddech. Jakość powietrza w Polsce
02.01.2023
Według danych WHO smog zabija rocznie ok. 7 mln ludzi na świecie. Jak się przed nim chronić i zmniejszyć jego występowanie? O tym rozmawiamy w najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" z naszymi naukowcami – prof. Joanną Kamińską i prof. Robertem Kalbarczykiem.
Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji
30.12.2022
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.
Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki
19.12.2022
Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków
19.12.2022
W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.
Lokalne produkty w zasięgu ręki
16.12.2022
W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
Geodezja na UPWr. Studia dla ciekawych i ambitnych
09.12.2022
Teledetekcja – najprostszy opis wyjaśnia, że to wykonywane za pomocą specjalistycznych czujników badania zdalne, a więc przeprowadzane z samolotów, przestrzeni kosmicznej lub z powierzchni ziemi. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – 13 grudnia – będzie można poznać tajemnice teledetekcji. I wybrać studia magisterskie z nowej specjalności. Uwaga: nie trzeba być geodetą i kartografem.
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby
25.11.2022
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.
Big Data – ropa naftowa naszych czasów?
18.11.2022
W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?
Czy rośliny lecznicze to przyszłość medycyny?
17.11.2022
Prof. Mehdi Rahimmalek – irański botanik i fitochemik, wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbada właściwości lecznicze irańskich gatunków roślin Lamiaceae i Apiaceae w ramach programu wymian naukowych NAWA.
Nie taka matematyka straszna, jak ją malują
14.11.2022
Arkadiusz Dziech z Pracowni Genetyki Populacji i Cech Ilościowych na UPWr opowiada o łączeniu pracy naukowej i dydaktyki, o relacjach ze studentami i o tym, że statystyka jest przydatniejsza niż się wydaje.
UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant
09.11.2022
Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.