eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek: – Dobry promotor jest przewodnikiem po świecie nauki

01.03.2024

O kluczowych aspektach kształcenia doktorantów, cechach, które definiują dobrego doktoranta i promotora oraz o ewaluacji modelu szkoły doktorskiej po czterech latach jego działania opowiada prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.

FARMWISE: jak chronić wodę w glebie

27.02.2024

FARMWISE to projekt finansowany przez Unię Europejską, realizowany we współpracy z partnerami zagranicznymi m.in. ze Szwecji. Łącznie uczestniczy w nim 20 podmiotów z 12 krajów, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna

23.02.2024

Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody

Cel 3: Dla dobrego zdrowia

20.02.2024

Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.

Suplementy diety – fakty i mity

19.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.

Od improwizacji do inicjatywy studenckiej

15.02.2024

Dzień przed koncertem noworocznym w korytarzach budynku CDN rozbrzmiała muzyka. Mikołaj Gertchen, student budownictwa, zagrał na pianinie przygotowywanym na nadchodzące wydarzenie. Tę chwilę uwiecznili jego koledzy, nagranie trafiło do sieci i zainspirowało Mikołaja do stworzenia inicjatywy, którą przedstawił w ramach ostatniej edycji budżetu partycypacyjnego.

Kulinarny e-book studentów UPWr – ma być pożywnie i smacznie

14.02.2024

Studenci żywienia człowieka i dietetyki przygotowali kulinarnego e-booka z przepisami, których głównym składnikiem jest Nutridrink – wysokoenergetyczny preparat odżywczy. Potrawy odpowiadają na potrzeby i problemy osób chorujących m.in. na nowotwór.

WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy

13.02.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.

Zapachy regulujące apetyt: zamień słodycze na zapachowy blotter

12.02.2024

Zespół dr Jacka Łyczki z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr rozpoczyna badania konsumenckie w ostatnim etapie badań nad stworzeniem nowej generacji środków regulujących apetyt. Na podstawie m.in. analiz chemicznych zaprojektowano już zapachowe prototypy: 12 z nich ma stymulować apetyt (np. u seniorów), 4 zmniejszać go, co z pewnością zainteresuje osoby z otyłością. Część z nich uczelnia już zgłosiła do opatentowania.

Budżet Partycypacyjny UPWr: poznaliśmy zwycięskie projekty

12.02.2024

Laboratorium Nowoczesnej Dydaktyki SALA 2.21 oraz „Szklarnia – Chill&Study” – wspólna przestrzeń do nauki i odpoczynku na Kampusie Biskupin – to zwycięskie projekty w trzeciej już edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka.

Doktorant UPWr bada zmiany pola grawitacyjnego Ziemi

08.02.2024

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Filip Gałdyn przełamuje konwencjonalne podejścia do modelowania zmian pola grawitacyjnego Ziemi, integrując obserwacje z różnych źródeł.

CIT: uczelniane centrum postępu

06.02.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.

Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan

05.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.

Dr Habiba Khalid: - Pragnę w życiu i nauce mieć wkład w poprawę życia innych

02.02.2024

Dr Habiba Khalid współpracuje z prof. Andrzejem Białowcem nad zwiększeniem produkcji biometanu z bioodpadów. Jest to kluczowy obszar w dziedzinie odnawialnej energii, mający duże znaczenie dla zrównoważonego zarządzania środowiskiem.

Biznesowe Mistrzostwa UPWr – innowacyjny sposób na naukę przedsiębiorczości

31.01.2024

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja Biznesowych Mistrzostw. Wspierane przez nowoczesną technologię zawody stawiają na innowacyjność i praktyczne doświadczenie.

Naukowcy UPWr: królewski ogrodnik projektował w Zamku Książ

30.01.2024

Projekt ogrodów Zamku Książ w latach 70. XIX wieku wykonał Eduard Neide, dyrektor królewskich ogrodów Tiergarten w Berlinie – to najnowsze ustalenia naukowców UPWr, którzy od kilku lat badają historię tego miejsca.

Cyfrowy bliźniak pomoże w transformacji energetycznej miast

26.01.2024

Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr pracują nad projektem DigiTwins4PEDs, który do modelowania aspektów energetycznych miast wykorzysta cyfrowego bliźniaka miasta. To krok w kierunku miast neutralnych pod względem emisji dwutlenku węgla i zrównoważonej przyszłości energetycznej. Badania finansuje Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

100 000 złotych na realizację projektów studenckich

23.01.2024

Jedenaście studenckich kół naukowych zostało docenionych w ubiegłym roku przez władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na swoje badania, które teraz realizują, dostali dofinansowanie na około 100 000 zł z programu studenckie projekty badawcze.

UPWr dołącza do sieci Baltic University Programme

23.01.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stał się oficjalnie częścią sieci Baltic University Programme (BUP). Włączenie się do tej inicjatywy otwiera przed uczelnią nowe możliwości współpracy i wymiany międzykulturowej. To także dostęp do szerokiej gamy kursów, programów i projektów edukacyjnych oraz naukowych dla studentów i pracowników uczelni.

Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?

22.01.2024

W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.

  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 62

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg