wybierz kategorie wiadomości
Szkoła letnia UPWr Intensive Course
29.07.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował intensywny program letni w pierwszych dniach lipca, poświęcony rozwijaniu wiedzy i umiejętności międzynarodowych doktorantów nauk przyrodniczych. Jest to jedna z wielu aktywności w ramach projektu STER - "International Interdisciplinary Doctoral School - at the HEART of BioBased University , którego szefem jest prof. Małgorzata Korzeniowska.
Kolejna edycja Staff Week na UPWr
26.07.2024
W połowie czerwca Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gościł przedstawicieli ukraińskich uczelni w ramach wydarzenia Staf Week z projektu INTERACT 2.0. W tegorocznej edycji do grona 10 ukraińskich instytucji dołączyły dwie kolejne uczelnie: National Aviation University z Kijowa oraz Ivan Puluj National Technical University z Tarnopola.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.
Studenckie Koła Naukowe z UPWr z dofinansowaniem FAST
19.07.2024
SKN-y z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uzyskały znaczące wsparcie w programie FAST. Dzięki dofinansowaniu, studenci będą mogli zrealizować zaawansowane projekty badawcze, takie jak monitoring farm fotowoltaicznych, budowa bioreaktora czy badania jakości wody i gleby.
Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr
18.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.
Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr
17.07.2024
Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.
W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr
16.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.
„Operetka dla Dzieci" na wrocławskich Pawłowicach
15.07.2024
W minioną niedzielę Pałac Pawłowice gościł Stowarzyszenie Operetki Wrocławskiej, która przygotowała w ramach cyklu Koncerty na wynos wyjątkowe wydarzenie - „Operetkę dla Dzieci”. Spektakl, zorganizowany w formie interaktywnej bajki muzycznej, był skierowany do dzieci w wieku od 3 do 12 lat. Tegoroczna, trzecia już edycja, okazała się wyjątkowo udana, gromadząc liczną publiczność.
Szkoła Letnia Zaawansowanych Metod Sensorycznych SEASONED
09.07.2024
Pod koniec czerwca, na Uniwersytecie Południowej Danii (SDU) w Odense odbyła się druga edycja Szkoły Letniej Zaawansowanych Metod Sensorycznych, organizowana w ramach projektu SEASONED. Wydarzenie zgromadziło ekspertów i studentów z różnych części świata, tworząc wyjątkową platformę do nauki i wymiany doświadczeń w dziedzinie zaawansowanych technik analizy sensorycznej. Wśród nich byli uczestnicy z UPWr.
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.
Jubileusz prof. Aliny Wieliczko
04.07.2024
Coroczna konferencja naukowa poświęcona awiopatologii tym razem połączona została z jubileuszem 45-lecia pracy zawodowej prof. Aliny Wieliczko, byłej prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ds. współpracy z zagranicą i rozwoju uczelni.
SKN EZA z dofinansowaniem Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje
02.07.2024
Studenckie Koło Naukowe EZA dostało dofinansowanie w wysokości 67 290 zł z programu Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje na projekt: „Innowacyjne rozwiązania na bazie substancji naturalnych do kontroli mikrobiomu skóry i błon śluzowych w weterynarii". Projekt stanowi odpowiedź na jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny – narastającą oporność bakterii na antybiotyki.
Studentka UPWr wystąpiła w filmie dokumentalnym
28.06.2024
„Jak ruchem zmieniać umysł" to film dokumentalny o sile ruchu i jego wpływie na zdrowie psychiczne. Jedną z bohaterek jest Wiktoria Kulpa – studentka biologii na UPWr.
Projektowanie miast przyjaznych seniorom
24.06.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.
Rodzinne Pawłowice
18.06.2024
Już po raz drugi pawłowicki pałac i park stały się scenerią pikniku rodzinnego organizowanego przez radę osiedla i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Były koncerty, strefa kibica, domowe jedzenie i dużo zabawy nie tylko dla najmłodszych.
Mamy mistrzów biznesu
17.06.2024
Drużyna studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wygrała Akademickie Mistrzostwa Menedżerskie – największy konkurs biznesowy dla studentów w Polsce.
Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną
10.06.2024
W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.
Dzień otwarty na Kampusie Biskupin
07.06.2024
Dzień Otwarty zgromadził licznych gości zainteresowanych ofertą edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 6 czerwca na Kampusie Biskupin uczestnicy mieli okazję wziąć udział w różnorodnych wykładach, warsztatach i pokazach przygotowanych przez pracowników oraz studentów uczelni.
Kandydaci na dziekanów w kadencji 2024-2028
05.06.2024
Rektor Elekt, prof. Krzysztof Kubiak przedstawia zaakceptowanych kandydatów na dziekanów kadencji 2024-2028.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
ECOpiknik – święto ekologii i integracji
03.06.2024
Za nami ECOpiknik zorganizowany przez Samorząd Studencki Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego. Organizatorzy, współpracując z Samorządami Studenckimi WBiNOŻ i WBiHZ, stworzyli wydarzenie pełne atrakcji i inicjatyw proekologicznych, które nie tylko bawiły, ale także edukowały.