eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna

23.02.2024

Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody

Suplementy diety – fakty i mity

19.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.

Żegnamy prof. Jerzego Fabiszewskiego

16.02.2024

Prof. Jerzy Fabiszewski. Botanik, lichenolog i ekolog. Zajmował się roślinami naczyniowymi, porostami obszarów górskich, badał roślinność, zwłaszcza wysokogórską i ekosystemów polarnych. Doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł 3 lutego 2024 roku. Żył 87 lat.

Żegnamy prof. Zuzannę Borcz

16.02.2024

Klasa i mądrość, ciepło i życzliwość – profesor dr hab. architekt Zuzanna Borcz, wybitna naukowiec i ceniona, lubiana pedagog odeszła od nas 8 lutego 2024 roku. Będziemy ją pamiętać jako pełną serdeczności i cierpliwości osobę otwartą na problemy innych, zawsze służącą pomocą.

Od improwizacji do inicjatywy studenckiej

15.02.2024

Dzień przed koncertem noworocznym w korytarzach budynku CDN rozbrzmiała muzyka. Mikołaj Gertchen, student budownictwa, zagrał na pianinie przygotowywanym na nadchodzące wydarzenie. Tę chwilę uwiecznili jego koledzy, nagranie trafiło do sieci i zainspirowało Mikołaja do stworzenia inicjatywy, którą przedstawił w ramach ostatniej edycji budżetu partycypacyjnego.

Kulinarny e-book studentów UPWr – ma być pożywnie i smacznie

14.02.2024

Studenci żywienia człowieka i dietetyki przygotowali kulinarnego e-booka z przepisami, których głównym składnikiem jest Nutridrink – wysokoenergetyczny preparat odżywczy. Potrawy odpowiadają na potrzeby i problemy osób chorujących m.in. na nowotwór.

WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy

13.02.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.

Budżet Partycypacyjny UPWr: poznaliśmy zwycięskie projekty

12.02.2024

Laboratorium Nowoczesnej Dydaktyki SALA 2.21 oraz „Szklarnia – Chill&Study” – wspólna przestrzeń do nauki i odpoczynku na Kampusie Biskupin – to zwycięskie projekty w trzeciej już edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka.

CIT: uczelniane centrum postępu

06.02.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.

Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan

05.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.

Biznesowe Mistrzostwa UPWr – innowacyjny sposób na naukę przedsiębiorczości

31.01.2024

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja Biznesowych Mistrzostw. Wspierane przez nowoczesną technologię zawody stawiają na innowacyjność i praktyczne doświadczenie.

100 000 złotych na realizację projektów studenckich

23.01.2024

Jedenaście studenckich kół naukowych zostało docenionych w ubiegłym roku przez władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na swoje badania, które teraz realizują, dostali dofinansowanie na około 100 000 zł z programu studenckie projekty badawcze.

Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?

22.01.2024

W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.

Biuro Karier – most między edukacją a karierą zawodową

18.01.2024

UPWr oferuje studentom i absolwentom kompleksową pomoc w kształtowaniu ścieżki zawodowej dzięki działalności Biura Karier. Indywidualne konsultacje, szkolenia, monitorowanie losów zawodowych absolwentów czy aktywna współpraca z firmami i instytucjami to tylko niektóre z działań, które wymieniają doradcy. Praca biura została niedawno doceniona także w Dolnośląskiej Sieci Biur Karier.

Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem

17.01.2024

Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.

Rusza rekrutacja na studia II stopnia

12.01.2024

15 stycznia rozpoczyna się rekrutacja na drugi stopień studiów. Do wyboru jest 16 kierunków i 24 specjalności.

Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje

08.01.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.

Skończmy z rutyną, czas podjąć ryzyko

01.01.2024

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr o sytuacji finansowej uczelni, podziale subwencji, innowacyjnej dydaktyce, którą wymusza m.in. rozwój sztucznej inteligencji oraz decyzjach, jakich oczekuje od nowego ministra nauki.

Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego

27.12.2023

Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.

  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 49

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png