wybierz kategorie wiadomości
Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo
23.06.2023
Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.
Dr Nowaczyk i dr Poradowski – kiedy uczenie jest pasją
20.06.2023
Dr Renata Nowaczyk i dr Dominik Poradowski zdobyli jedne z najwyższych ocen w ankietach studenckich na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Ich recepta na sukces? Wyleczyć się z „choroby doktorskiej”, tłumaczyć, że najważniejsze jest myślenie i rozumienie procesów zachodzących zarówno w pojedynczych komórkach, jak i ich układach, a nie uczenie się na pamięć definicji. Podkreślają, że w dydaktyce ważny jest wzajemny szacunek i umiejętność przyznania, że też się czegoś nie wie.
Co mówią kości, czyli prawda zakopana w ziemi
19.06.2023
Zawód archeologa i antropologa to wyjątkowe zajęcie. Nie tylko fascynujące, ale też trudne, często obciążone dużymi emocjami. Z czym muszą się mierzyć naukowcy? Co udało się wyczytać z kości znalezionych w dolnośląskich filiach obozów koncentracyjnych, jakie były kulisy badań czaszki Janiny Lewandowskiej, jedynej kobiety zamordowanej w Katyniu? W najnowszym odcinku podcastu na te i inne pytania odpowiadają prof. Barbara Kwiatkowska i dr Paweł Konczewski z Zakładu Antropologii UPWr.
Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie
05.06.2023
W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.
Geny skrywają przed nami jeszcze wiele tajemnic
02.06.2023
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Bartosz Czech opowiada o terapiach genowych, pracy bioinformatyka w branży biomedycznej i o tym, jak zakochał się w genetyce.
Nauczeni własnym doświadczeniem
31.05.2023
Na przekór powiedzeniu „zapomniał wół, jak cielęciem był”, dr Małgorzata Meissner i dr Jerzy Potyrała doskonale pamiętają swoje studenckie czasy i stali się takimi dydaktykami, jakich sami chcieli mieć. Ich starania docenili studenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w corocznych ankietach, wybierając ich jako najlepszych dydaktyków z wydziału.
Komórki do zadań specjalnych
26.05.2023
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne
22.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?
Rusza Erasmus+ InnHUB Wrocław
18.05.2023
Rektorzy siedmiu wrocławskich uczelni podpisali umowę na utworzenie Centrum Innowacji Erasmus+ InnHUB. Głównym zadaniem centrum będzie popularyzacja i promocja oferty uczelni, inicjatywy Uniwersytetów Europejskich i mobilności edukacyjnej.
W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą
11.05.2023
Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.
Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę
10.05.2023
Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.
Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę
08.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.
Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze
27.04.2023
Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.
Dydaktyka jest ich drugą naturą
26.04.2023
Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.
Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie
24.04.2023
Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.
Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca
20.04.2023
Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.
Absolutorium Wydziału Medycyny Weterynaryjnej – galeria
17.04.2023
Po 3 latach przerwy spowodowanej pandemią absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystym absolutorium, podczas którego odebrali pamiątkowe dyplomy.
Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli
17.04.2023
W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.
Pisanki – bogactwo tradycji
06.04.2023
Prof. Katarzyna Wróblewska z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego od ponad 10 lat zbiera pisanki. Zaczęła po wystawie tych małych dzieł sztuki wykonanych przez wrocławską artystkę Marię Kieleczewę, wykorzystującą wzory m.in. huculskie i łemkowskie.
Baranek, zając, kurczak – co wiemy o symbolice świątecznej?
05.04.2023
Prof. Maciej Janeczek, współautor podręcznika „Historia weterynarii i deontologia” wyjaśnia, co symbolizują zwierzęta kojarzone z Wielkanocą.
UPWr w QS World University Rankings by Subject
29.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy został odnotowany w QS World University Rankings by Subject przedstawianym od 2011 roku. Ranking prezentuje wydawnictwo Quaquarelli&Symonds.