wybierz kategorie wiadomości
PRELUDIUM BIS – cztery granty dla naukowców UPWr
09.05.2023
Ponad 2,6 mln złotych otrzymają naukowcy UPWr na badania w ramach grantów przyznanych w konkursie Narodowego Centrum Nauki PRELUDIUM BIS 4. Dofinansowane projekty przyczynią się m.in. do wzrostu bezpieczeństwa żywności, poprawienia metod prewencji i leczenia salmonelloz oraz wykorzystania w produkcji biopaliw drożdży.
Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę
08.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.
Archeozoologowie UPWr dowiedli, że już Rzymianie hodowali małe buldogi
05.05.2023
Badacze z UPWr dowiedli, że hodowanie małych psów brachycefalicznych (krótkopyskich) zdarzało się już w starożytnym Rzymie. Badania czaszki psa sprzed 2000 lat wskazują, że najbardziej przypominał on wyglądem buldoga francuskiego. Zwierzę było dobrze traktowane i zostało pochowane razem z człowiekiem.
Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze
27.04.2023
Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.
Eksperci UPWr: To ludzie dostarczają szczurom jedzenie i schronienie
24.04.2023
Dr Edyta Wincewicz z Zakładu Fizjologii Zwierząt Wydziału Medycyny Weterynaryjnej pomaga miastu w skutecznej walce ze szczurami. I nie ukrywa, że to trudny temat: - Ze szczurami walczy nie tylko Wrocław, walczy wiele miasta na świecie i mimo, że stosują różne metody, szczury nadal tam są – mówi naukowczyni UPWr.
Studenci UPWr nagrodzeni za najlepsze prace dyplomowe
21.04.2023
Wśród laureatów ogólnopolskiego konkursu na najlepsze prace dyplomowe obronione na kierunku geodezja i kartografia, organizowanego przez Stowarzyszenie Geodetów Polskich oraz Główny Urząd Geodezji i Kartografii znalazło się aż troje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca
20.04.2023
Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.
Prof. Niżański członkiem Komisji Ewaluacji Nauki
18.04.2023
Profesor Wojciech Niżański, kierownik Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i szef Wiodącego zespołu Badawczego Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET) został powołany do Komisji Ewaluacji Nauki na kadencję 2023-2027.
Żywienie zwierząt – najczęstsze błędy właścicieli
17.04.2023
W najnowszym podcaście prof. Barbara Król i prof. Piotr Sławuta opowiadają o prawidłowym żywieniu zwierząt, a także o tym kto prędzej się zagłodzi, kot czy pies? Mówią też na co zwracać uwagę przy wyborze karmy i co robić gdy nasz zwierzak boryka się z otyłością.
Studenci UPWr ze Stypendium Ministra Edukacji i Nauki
12.04.2023
Dwoje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Emilia Biczel i Mateusz Jajczyk, zostało wyróżnionych Stypendium Ministra Edukacji i Nauki za wybitne osiągnięcia naukowe.
„Nauka w Praktyce", czyli podcast SKN OrgChem
12.04.2023
Studenckie Koło Naukowe OrgChem wzięło sobie za punkt honoru promocję nauki (i naukowców) i rusza z podcastem „Nauka w Praktyce”. Goście Oktawii Korcz, Macieja Szwechłowicza, Jakuba Szczyrbaka i Bartosza Szponda opowiadają o biotechnologii i nie tylko.
Pisanki – bogactwo tradycji
06.04.2023
Prof. Katarzyna Wróblewska z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego od ponad 10 lat zbiera pisanki. Zaczęła po wystawie tych małych dzieł sztuki wykonanych przez wrocławską artystkę Marię Kieleczewę, wykorzystującą wzory m.in. huculskie i łemkowskie.
Baranek, zając, kurczak – co wiemy o symbolice świątecznej?
05.04.2023
Prof. Maciej Janeczek, współautor podręcznika „Historia weterynarii i deontologia” wyjaśnia, co symbolizują zwierzęta kojarzone z Wielkanocą.
Studentka UPWr laureatką programu BioLAB
03.04.2023
Natalia Romek została laureatką programu staży naukowych BioLAB prowadzonych w Stanach Zjednoczonych. W Oklahoma Medical Research Foundation pod okiem dr. Gary’ego Gorbskiego będzie badała komórki nowotworowe.
Jak pokazać katastrofę na rzece?
03.04.2023
Laboratorium wodne, „black light” i nocne modelowanie rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń w Odrze – w Światowy Dzień Wody na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zwrócono uwagę na konieczność intensyfikacji działań, które pozwolą rozwiązać kryzys związany z wodą i ściekami.
Matematyka ostrzega przed smogiem
30.03.2023
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
UPWr w QS World University Rankings by Subject
29.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz pierwszy został odnotowany w QS World University Rankings by Subject przedstawianym od 2011 roku. Ranking prezentuje wydawnictwo Quaquarelli&Symonds.
Nieśmiertelność ludzi i odtwarzanie wymarłych gatunków – zabawa w Boga?
27.03.2023
Nieśmiertelność, klonowanie ludzi, terapie komórkami macierzystymi i odtwarzanie wymarłych gatunków. Przełomy naukowe czy kontrowersje? Co dały nam badania nad komórkami i czy to nasza przyszłość? Jakie są granice nauki? Gośćmi podcastu są prof. Wojciech Niżański i prof. Arkadiusz Miążek.
UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu
21.03.2023
Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Uczelnie przyrodnicze? Strzał w dziesiątkę!
15.03.2023
Dyskusje, warsztaty, szkolenia – podczas Forum Uczelni Przyrodniczych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu studenci debatowali m.in. o tym, co łączy cele zrównoważonego rozwoju ze szkolnictwem wyższym. My zapytaliśmy ich, dlaczego wybrali właśnie te uczelnie.